2024. április 24. - György

Román és magyar képek Bécsben

Hunya Gábor Bécsben dolgozó magyar közgazdász kortárs képzőművészeti gyűjteményének román és magyar képeiből nyílt kiállítás nagy érdeklődés mellett a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben. Kis Ilona, az intézet igazgatója a kiállítás megnyitásán rámutato
2008. május 15. csütörtök 07:02 - Hírextra

Mivel Hunya Gáboré az egyetlen jelentős magyar kollekció, amely román és magyar kortárs művészek munkáinak együttes gyűjtésére szakosodott, ez Moszkvában igazi újdonságot jelent, s ezért választotta a kiállítást párhuzamos rendezvényévé az ArtMoszkva, a legjelentősebb oroszországi művészeti vásár.

A bemutatott képek között főleg a román alkotók művei az aktuális politikai, közéleti tartalmukkal hívják fel magukra a figyelmet. Kürti Emese művészettörténész, a kiállítás kurátora megnyitó beszédében utalt arra, hogy a magyar és a román képzőművészet a rendszerváltás körüli években eltérő utat járt be, amit a gyűjtemény jól mutat.

A kortárs román művészet a diktatúra évei után friss, provokatív, a társadalmi jelenségekre élénken reagáló művekkel állt elő, nagyrészt igazodva a nemzetközi kortárs művészet tendenciáihoz, de közben saját identitásának elvarratlan szálai is foglalkoztatják. A kortárs magyar művészetben a politikus hang sokkal halkabb. Hunya Gábor gyűjteménye azonban épp ezt a hangot erősíti fel: Újházi Péter, Pinczehelyi Sándor vagy Nemes Csaba bemutatásával, akinek a 2006-os őszi eseményekre épülő Remake-jéből két képet állít ki.

A további kiállító művészek: Ioana Batranu, Birkás Ákos, Bukta Imre, Teodor Graur, Győrffy László, Marilena Preda-Sanc, Mircea Suciu, Sorin Tara, Ujházi Péter, Vojnich Erzsébet, 2META (Maria Manolescu, Romelo Pervolovici).

Mihail Alsibaja szívsebész, aki a kortárs orosz képzőművészeti alkotások ismert gyűjtője, a megnyitón szólva arra hívta fel a figyelmet: a bemutatott alkotásokban a politikai aspektus sok esetben ürügy, afféle kiindulópont általánosabb gondolatok művészi megfogalmazására, s ebben rejlik szerinte e művek igazi értéke és érdekessége az orosz közönség számára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását