2024. április 28. - Valéria

Fürdőkörkép az országban

Ha végre itt a nyár…pár hete pont így kezdtem a Balaton vízminőségéről szóló írásomat. Akkor viszont még nem volt igaz a mondatom eleje. Még nem volt nyár, mára viszont úgy tűnik, hogy megérkezett. Kinyitottak a strandok, és a hétvégén már a fürdőző
2008. május 14. szerda 10:20 - Malina Adrienn
Íme egy kis áttekintés, hogy hova érdemes menni, milyen létesítmények és milyen árak várják a fürdőzőket a nyári forróságban.

Budapest

Dagály Gyógyfürdő

1948-ban nyitotta meg kapuit, amely a későbbiek során kibővült többek között az 1956-ban átadott 50 m-es uszodával. Vízbázisát akkoriban az 1944-ben fúrt kút biztosította, amellyel végre hasznosították a Duna medre alatt lelt, és a Duna vizébe elfolyó termálvizeket. 1970-től a Széchenyi Gyógyfürdő vizét vezették ide, mellyel a Dagály is a gyógyfürdők sorába lépett. A 25 m-es vízszűrő-forgató rendszerű, sátortetős uszodát 1983-ban nyitották meg. Jelenleg 10 különböző formájú és hőmérsékletű medence található a festői környezetben.

2000-ben a strand területén található 2 nagy méretű termál ülőmedencét átépítették 4 modern vízszűrő-forgató berendezéssel ellátott medencévé, melyek gyermek-, termál ülő-, élmény és oktatómedencékként üzemelnek. 2002 nyarán megújult a gombamedence és a vese alakú medence is, amelyet a tengerpart zúgását utánzó egyedi koncentrikus hullámokat keltő hullámgéppel láttak le. Maga az épület modernnek mondható, annak ellenére, hogy a harmincas évekből származik. A Dagály felirat kézírásnak ható fénycsövei a mai napig a budapesti strandélet szimbólumának számít.

A strand vízösszetétele nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős. Alkalmazhatók ízületek degeneratív betegségeire, idült és félheveny ízületi gyulladásokra, ortopédiai, illetve sérüléses elváltozások gyógyítására is.

Könnyebbség lehet szűkös anyagi körülmények között élőknek, hogy minden hétfőn a strandváró program keretében 50 százalékos belépődíj kedvezmény van, amely érvényes a felnőtt, gyermek, nyugdíjas, délutáni és családi belépőjegyekre is.

Árak
Hétközben: Felnőtt 1700 Ft; Gyerek, nyugdíjas, délután 1200 Ft; Családi (2+2fő) 4600 Ft
Hétvégén: Felnőtt 1900 Ft; Gyerek, nyugdíjas, délutáni 1400 Ft; Családi 5200 Ft
Bérlettípusok: 15 alkalmas (1 200 Ft/alkalom) 18.000 Ft; 30 alkalmas (1 000 Ft/alkalom) 30.000 Ft; 50 alkalmas (900 Ft/alkalom) 45.000 Ft

Palatinus Strandfürdő

A Margitszigeten, természetvédelmi területen található strandfürdő Duna-parti strandként 1919-ben állt először a fürdőzők rendelkezésére. A nagymedence megépítésével 1921-ben alakult át strandfürdővé. Hamarosan bővíteni kellett, ezért 1937-ben építészeti pályázatot írtak ki, amelyen Janáky István terveit fogadták el. Ezek alapján készült el a mai létesítmény, melynek medencéit a Szent Margit sziget termálforrásai táplálják. A 80-as évek második felében öt pályás csúszdát építettek. 2002-ben a strand medencéit korszerűsítették, vízszűrő-forgató berendezéssel látták el. Az úszómedencét háromrészesre alakították: úszó-, élmény- és strandmedencévé. Ezek közül az élménymedence nyakzuhannyal, pezsgőztetővel, sodrófolyosóval van felszerelve.

Vízösszetétele Kis sókoncentrációjú, nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos termálvíz. A strand területén összesen 11 medence található a több mint 75 ezer négyzetméteres parkba. A strandváró program keretében minden pénteken 50 százalékos kedvezmény várja a strandolókat.

Árak
Hétközben: Felnőtt 1800 Ft; Gyerek, nyugdíjas, délután 1300 Ft; Családi (2+2fő) 4900 Ft
Hétvégén: Felnőtt 2000 Ft; Gyerek, nyugdíjas, délutáni 1500 Ft; Családi 5500 Ft

Széchenyi Gyógyfürdő

A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője. Az, hogy egyáltalán létezik Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti. Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol később, 1881-ben már "Artézi fürdő" működött, azonban az ideiglenes jellegű fürdő egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek. Így épült fel 1913-ban Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő. A fürdő 1927-ben férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült. Az 1960-as évek közepén további átalakításokra került sor, társas fürdőruhás termálosztály, valamint nappali kórház létesült.

Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, szűrőforgató-berendezéssel történő ellátására 1999-ben került sor. Az élménymedencében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár is. Összesen 15 medence található, ebből három uszodai, tizenkettő pedig a termálrészleget erősíti.

A fürdő vízellátását az 1938-ban átadott II. számú Szent István-kút biztosítja. Nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek fluorid- és metaborsav-tartalma is jelentős. Az ivókút vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz. Ízületekre, ortopédiai, baleseti utókezelésekre tökéletesen alkamlas.

Árak
2800 és 2200 forint között mozog, attól függően ki mennyit óhajt várakozni. Az 50 alkalmas bérlet 100 és 120 ezer forint között van. Fontos tudni, hogy három órán túli tartózkodás esetén nincs visszatérítés.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását