2024. május 16. - Mózes, Botond

Drogoznak a szerb diákok

A nagy mértékű alkohol- és drogfogyasztás a szerbiai iskolák egyik legnagyobb gondja, a diákok körében elharapózó, s egyre ijesztőbb méreteket öltő erőszak fő kiváltó oka - állapították meg egy belgrádi szakmai tanácskozáson.
2008. április 19. szombat 10:02 - Hírextra
A tanárok, pszichológus és addiktológus szakorvosok részvételével megtartott rendezvény aktualitását csak fokozta, hogy két nappal előtte a rendőrök az egyik belgrádi középiskola udvarán 14 csomag marihuánát szedtek ki egy diák zsebeiből.

Az oktatási és egészségügyi szakemberek szerint a veszedelmessé fajult helyzetnek két fő oka van: a túl megengedő törvényi szabályozás, és a szerb társadalom széttöredezett, összekuszálódott értékrendje.

"Túlságosan befelé forduló társadalom vagyunk, amelyet csak nagy megrázkódtatások hoznak mozgásba, de lényegében akkor sem változtatunk, s nem oldunk meg semmit. Értékrendünk romokban hever, gyakorlatilag nincs. Az iskola ma leginkább egy divatbemutató kifutójára hasonlít, s hamarosan szégyennek fog számítani, ha valakire azt mondják, hogy kiváló tanuló" - fakadt ki a tanácskozáson Voja Majkic, a belgrádi Mentálhigiéniai Intézet munkatársa.

A szakember dühösen hibáztatta a szerbiai jogrendszert is, amely túl elnéző, s ezért - bár a törvény tiltja - rendszeresen adnak el alkoholt üzletekben, szórakozóhelyeken akár tizennégy éveseknek is.

Európának ebben a régiójában nálunk vannak a legfiatalabb kábítószeresek: már a pubertáskor kezdetekor megismerkednek a droggal - mondta a belügyminisztérium képviselője.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy a gyerekek miért beszélnek egymással egyre sűrűbben késsel a kezükben, miért nem képesek normálisan viselkedni, de sajnos erre a kérdésre nem lehet jó választ adni - vallotta meg gondjait Biljana Lajovic iskolapszichológus.

A pedagógusok egy része a kiszolgáltatottságáról beszélt, nagyobb védettséget kért, akár úgy, hogy "hivatalos személy" minősítést kapjanak, mert azokat fenyegetni veszélyesebb, mint az egyszerű polgárokat. Őket ugyanis nemcsak a diákok, hanem szüleik részéről is gyakran éri erőszakos támadás, főleg a tanévek végén, amikor - csemetéik lehangoló osztályzatait látva, s az esetleges továbbtanulásra gondolva - apák és anyák rontanak rájuk a tanárikban, hogy előadják teljesíthetetlen követeléseiket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását