2024. május 16. - Mózes, Botond

Az új embergyűlölő

Vidéki Színházak Találkozóján - amelynek a budapesti Thália Színház rendezésében a főváros több játszóhelye adott otthont április 21. és május 8. között - a Kecskeméti Katona József Színház két előadással szerepelt. Moliere Mizantrópját és Marius von Maye
2008. május 14. szerda 10:19 - Hírextra
- Moliere darabját teljesen új minőségben játsszák, erre utal az alcíme is: Az új embergyűlölő.

- Ez a változat aktualizálja a szereplőket, ezért érezzük őket rendkívül ismerőseknek. Gyakorlatilag napjaink törtető-karrierista típusait látjuk viszont a színpadon. Ebből az agyonpolitizált világból vonul ki Alceste, a "kiugró filozófus", aki Moliere eredeti hősével szemben itt szinte pozitív figura. Ő az egyetlen, aki kritikusan szemléli korának visszásságait - magyarázza Bodolay Géza.

- Új fordításról vagy inkább átiratról beszélhetünk?

- Nem új fordításról, hanem lényegében új darabról van szó, amit én írtam! Meg is jelent a Színház című folyóirat áprilisi számának drámamellékletében. 1988 óta foglalkoztat az Új embergyűlölő gondolata, mostanra vált valósággá. A szereplőkön nincs mit aktualizálni, mivel új darabról van szó. Csak annyit tettem, mint az egykori szerzők az egykori elődökkel.

- Remek szereposztásban kerül színre a Mizantróp, címszerepben Kőszegi Ákossal. A női főszereplő pedig Tóth Ildikó. Ő vendégként vesz részt az előadásban?

- Ezt a vendégfogalmat tizenöt éve nem értem. Kőszegi Ákos szerződése éppen olyan, mint bárkié a társulatnál. Köztük Tóth Ildikóé is, aki végre Kecskeméten is teljes előadás-sorozatban volt látható. Emellett játssza a Vidám Színpadon Goldoni Fogadósnéjának címszerepét. És forgatja a jobbnál-jobb filmeket, legutóbb Szabó István Rokonokjában láthatta a nagyközönség mint Kopjássnét.

- A másik darab valójában a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadása. Előtte Kecskemét adott helyszínt a bemutatónak...

- Az ifjú rendező kolléga, Hollós Gábor keresett meg az ötlettel. Örültem, hogy Marius von Mayenburg darabjával debütál. A szerző ugyanis akkor volt Berlinben a végzős drámaíró osztály tagja, amikor ott tarthattam kurzust. A Gorilla című, korai darabját azonnal el is kezdtem fordítani. Lám, mennyi minden összeér az időben!

- Milyen rendezői tervei vannak a közeli jövőben?

- A budapesti vendégjáték után Nagyváradra készülök, ahol Shakespeare A tévedések komédiája című művét mutatjuk be, ugyancsak az én átiratomban. Aztán következik Schimmelpfennigtől Az állatok birodalma, ez már idehaza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását