2024. április 29. - Péter

Aki nem akart öngyilkos lenni, de...

B. K. nem akart öngyilkos lenni, amíg pszichiátriai szerekkel nem kezdték kezelni. A debreceni nőt 1992-ben "depresszió" miatt kezdték el gyógyszerezni olyan szerekkel, amelyek mellékhatásai között ilyenek szerepelnek: izgatottság, nyugtalanság, zavartság
2008. május 14. szerda 23:05 - Hírextra
A nőnek az elkövetkező másfél évtized során a debreceni kórházban 15 féle pszichiátriai szert írtak fel, köztük olyanokat is, amelyek az öngyilkossági késztetést is erősíthetik. Az évek során két ízben kísérelt meg öngyilkosságot sikertelenül – egyszer a kórházban, egyszer az otthonában. Harmadszorra már sikerrel járt: önkezével vetett véget életének.

A közelmúltban jelentős nyilvánosságot kaptak és felháborodást okoztak azok a sorozatban megjelent hivatalos figyelmeztetések, amelyek arról szólnak, hogy a pszichiátriai szerek egyes típusai – köztük a gyakran használt antidepresszánsok – erőszakos viselkedést vagy öngyilkossági késztetést válthatnak ki az azokat szedőknél. Az amerikai gyógyszerhivatal, az FDA már egész sorozatnyi ilyen figyelmeztetést adott ki, de még az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMEA) is elrendelte, hogy egyes antidepresszánsok betegtájékoztatóján fel kell tüntetni: e szerek 18 éves kor alatt öngyilkosságot és erőszakos viselkedést okozhatnak. Ez utóbbit már Magyarországon is elkezdték feltüntetni a betegtájékoztatókon. Emellett az orvosoknak készült magyar alkalmazási előiratok egyikén ezt is olvashatjuk: "...bármely más antidepressivum esetében [is] az öngyilkosság gondolata minden betegben felmerül..."
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását