2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A színesfémlopások ellen lépnek fel

Az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén kormánypárti és ellenzéki képviselők nagyarányú támogatásával megszavazta a színesfémlopás visszaszorítását célzó Btk-módosítási javaslatot. A kormány képviselője ugyanakkor nem tartja általános vitára alkalmasnak a
2008. május 13. kedd 14:09 - Hírextra
Salamon László és Latorcai János kereszténydemokrata képviselők javaslatának indoklása szerint a büntető törvénykönyv módosítása visszaszoríthatná a nagyszámú, és évente milliárdos károkat okozó színesfémlopást, valamint az orgazdaságot, továbbá garantálná az elkövetők szigorú büntetését.

Rajmon Balázs, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetőjogi főosztályának a vezetője a kormány képviseletében azt közölte: a tárca azért nem tartja általános vitára alkalmasnak a javaslatot, mert álláspontja szerint a jelenleg hatályos törvény is megfelelően szankcionálja ezeket az eseteket, és a probléma "nyilvánvalóan a felderítésben" rejlik.

Arra is rámutatott, hogy a szövegben említett színesfém és színesfém-ötvözet fogalma nincs meghatározva. Kitért arra is, hogy a Btk. még a köztéri szobrok ellopásának esetében is tartalmaz rendelkezéseket, amikor a kulturális javak körébe tartozó lopást és rongálást szankcionálja.

Ipkovich György (MSZP), Szombathely polgármestere, aki egyben a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) informatikai bizottságának is az elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy az MJVSZ-ben is általános álláspont, hogy az ügyben szükséges a kereskedelmi és a büntetőjogi szabályozás.

Közölte: a kormány elutasításának indokait azért nem tartja valósnak, mert, mint mondta, egyszerű szakkérdés meghatározni a színesfém és a színesfém-ötvözet fogalmát, ez tehát nem okozhat megoldhatatlan problémát.

Hozzátette: miután a színesfémlopás "igazi mozgatója" az anyagi haszonszerzés, ezért ő elsősorban az orgazdaságot büntetné. Közölte, a mielőbbi szabályozást a közlekedés biztonsága valamint a települési közvagyon védelme indokolja.

Salamon László előterjesztőként azt mondta, hogy a vita során minden módosító javaslatra nyitott, és örömét fejezte ki, hogy egyetértés alakult ki az ügyben.

A törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát végül 22 igen, két nem szavazat és egy tartózkodás mellett fogadta el a szakbizottság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását