2024. április 19. - Emma

Igazságtalanul büntet a törvény?

Egyoldalú és eltúlzott az a közvélekedés, hogy a jelentéktelen bűnöket elkövetők, a tolvajok, a közlekedési szabályok ellen vétő autósok általában a törvény teljes szigorával találkoznak, míg a milliárdos károkat okozó "nagyhalak" megússzák a súlyos bünte
2008. május 8. csütörtök 08:31 - Hírextra
Arra hívta fel a figyelmet, hogy az eltérő jellegű és karakterű ügyeket, eltérő előéletű és mentalitású elkövetőket, egyedi bűneseteket nem szerencsés összehasonlítani. Megjegyezte, nem állítja ugyanakkor azt, hogy a büntetéskiszabási gyakorlat egységes, és nyilván előfordulhatnak szélsőséges esetek is.

A professzor szerint hosszú idő kell ahhoz, hogy a közvélemény belássa, hogy a jövő bizonyos területeken nem a súlyos büntetések szorgalmazása, hanem a helyreállító igazságszolgáltatás térnyerése lesz. A helyreállítás elkerülhetetlensége ugyanis - akár vagyonelkobzásban, akár a sértettek kárának teljes megtéríttetésében ölt testet - jelentős visszatartó erő is lehet - mondta.

Tóth Mihály szerint jelentős szerep hárul a Legfelsőbb Bíróságra abban, hogy az egységes szemléletet erősítse és a kirívó, ellentmondásos ítélkezés vadhajtásait lenyesse.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását