2024. április 23. - Béla

A Balett keres külföldieket is

Japánból és Európa több országából is jelentkeztek táncosok a Magyar Nemzeti Balett nemzetközi próbatánc-felhívására; bár a végső határidő csak csütörtökön jár le, eddig már több mint negyvenen jelezték: pályáznak a Magyar Állami Operaház balettegyütteséb
2008. május 13. kedd 17:35 - Hírextra
"Négy üres helyünk van, ezeket szeretnénk betölteni friss erőkkel, néhányan ugyanis nyugdíjba mentek, mások gyeden vannak" - mutatott rá Keveházi Gábor.

Minthogy Magyarország EU-tag, elvárják, hogy a felhívás nemzetközi legyen - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy kiugró tehetségeket keresnek, hiszen nagy tempóban készülnek Minkusz-Petipa Bajadér című három felvonásos, jelentős apparátust igénylő balettjének novemberi premierjére.

Elmondta, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendékei közül egy lányt és egy fiút augusztus elsejétől szerződés köt a Magyar Nemzeti Baletthez. A főiskolára számítanak, kidolgoztak egy ösztöndíj rendszert, amellyel már hetedik-nyolcadik évfolyamtól gondozhatják a különleges tehetségeket - emlékeztetett a balettigazgató.

Mivel azonban a határok megnyíltak, a Budapesten végzettek közül is sokan választják a külföldi boldogulást, a szakma egyre nemzetközibb - jegyezte meg Keveházi Gábor.

Mint mondta, próbatáncot évek óta hirdetnek, bár korábban talán szűkebb körben tették. Így választotta ki például ifjú Harangozó Gyula Tsygankova Annát, aki ma az együttes négy első magántáncosnői rangú művészének egyike.

Keveházi Gábor hozzátette: ha nem találnak megfelelően magas képességű aspiránst, nem feltétlenül töltik be a helyeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását