2024. április 25. - Márk

Meghalt Mikó

Elhunyt Joseph Mikó volt operatőr, aki történelmi értékű felvételeket készített az 56-os magyar forradalomról - olvasható a vasárnapi Los Angeles Timesban. Az alkotó 87 éves korában halt meg a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kórházában - tudatta f
2008. május 12. hétfő 07:00 - Hírextra
Joseph Mikó (Mikó József) felvételeit, amelyek a "szovjet elnyomás elleni történelmi nemzeti felkelést" örökítették meg az utókornak, titokban csempészték ki Budapestről. A hatalmas tüntetésekről és az utcai harcokról készített felvételei bekerültek a CBS televízió híres, A 20. század című dokumentumfilmjébe. Az értékes anyagot később a History Channel is bemutatta.

Joseph Mikó látható A szabadság vihara (Freedom's Fury) című amerikai dokumentumfilmben, az ismert kanadai alkotó-testvérpár, Colin Gray rendező és Megan Raney Aarons operatőr munkájában. Az egykori operatőr felvételeit felhasználta A lyukas zászló (Torn from the Flag) című 56-os dokumentumfilmjében Kovács Klaudia producer-rendező is, aki azt mondta, hogy az operatőr saját életét kockáztatva filmezett 1956-ban.

Joseph Mikó évtizedekig garázsában őrizte a 177 percnyi felvételt, amelyet 1993-ban a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak adományozott.

A színművészeti akadémiát végzett operatőr mindig magánál hordta 35 milliméteres kameráját. 1956. október 23-án éppen egy forgatásról utazott haza, amikor meglátta a menetelő egyetemisták tömegét. Azonnal filmezni kezdett, sok drámai felvételt készített, némelyeket háztetőkről - mesélte fia a Timesnek. Filmre vette, amint tüntetők kalapáccsal a ledöntött Sztálin-szobornak rontanak, és azt is, hogy forradalmárok zsebkéssel kivágják a magyar zászló közepéből a kommunista párt jelképét. A titkosrendőrség fegyvertüze elől menekülő felkelőket és a szovjet harckocsikra Molotov-koktélokat hajító szabadságharcosokat is lefilmezte. Joseph Mikó - aki a forradalom november 4-i leverését is megörökítette - a filmet apósán keresztül több darabban juttatta el az amerikai nagykövetségre. Az éjszaka leple alatt hagyta el feleségével és 8 éves fiával az országot, tudván, hogy ha a szovjetek elkapják, bebörtönzik és valószínűleg kivégzik.

Már Bécsben volt, amikor tudomására jutott, hogy a szovjetek megtalálták és elkobozták filmjének egy másolatát, amelyet a filmstúdió széfjében őrzött; a felvételeket a forradalmárok beazonosítására használták fel.

Joseph Mikó 56-os operatőri munkáját a rendszerváltás után több magyar állami kitüntetéssel ismerték el. Temetéséről a későbbiekben intézkednek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását