2024. április 17. - Rudolf

Spanyol kézbe kerülhet a fürdő

Spanyol kézbe kerülhet a szegedi fürdő. Bár a területet és a rajta álló ingatlanokat még az önkormányzat és a Hunguest Hotel Zrt. közös tulajdonában álló cég birtokolja, de a közeljövőben minden megváltozhat - írja a Magyar Hírlap.
2008. május 10. szombat 13:54 - Hírextra
A szegedi önkormányzat közös vállalkozást hozott létre a Leisztinger Tamás érdekkörébe tartozó Hunguest Hotel Zrt.-vel a városi fürdőkomplexum fejlesztésére. A Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft.-t nyolcvan százalékban a város, húsz százalékban a Hunguest birtokolja. Botka László szocialista polgármester korábban közölte, hogy a fejlesztés ötven százalékát az unió állja, de a mintegy hárommilliárd forintos önrészre a városnak nincs forrása, ezért szükséges a közös projektcég létrehozása.

A szerződés tartalmazza azt is, hogy a támogatás elnyerése után a Hunguest öt év után kivásárolhatja az önkormányzati tulajdonrészt, ráadásul kedvezőbb áron. Hasonlóan kótyavetyélték el Budapesten a XI. kerületi Lágymányosi-öbölt. Az önkormányzat az öböl melletti harminchat hektáros ingatlanvagyonát apportálta a Leisztingerékkel közösen, 5,5 milliárd forintos alaptőkével létrehozott Öböl XI. Kft.-be, amelybe az Aragó is - szintén Lisztinger-tulajdon - bevitte a szomszédban fekvő, 8,5 hektárnyi ingatlanjait. Eredetileg ötven-ötven százalékban birtokolták a területet, ám az újbudai önkormányzat két részletben eladta a cégbeli részesedését Leisztingeréknek. Később a területet sokszoros áron értékesítették egy portugál cégnek. A szegedi fürdőkomplexum fejlesztése kapcsán a városvezetés kis híján átadta a cégnek a területen működő, milliárdos értéket képviselő kutakat, mégpedig az áruk töredékéért. A javaslathoz tartozó értékbecslés szerint ugyanis nyolcvannyolcmillió forintért kerültek volna a projektcéghez az újszegedi Ligetfürdő vízellátását biztosító kutak. Az ellenzéki figyelmeztetés után csak a kutak gépészete került ki a város tulajdonából.

Tavaly Bajnai Gordon - akkor még önkormányzati miniszter - bejelentette: a kormány kiemelt projektjeire pályázat nélkül juttatnak 24,5 milliárd forintnyi uniós pénzt. A pénz elnyerése után a szegedi önkormányzat egymilliárd-negyvenegymillió forint értékben a közös cég tulajdonába adta a fürdő ingatlanjait. Ez azért érdekes, mert a Magyar Posta Zrt. is így kerülte ki a Klotild Palota értékesítése után az adó megfizetését. Ha ugyanis az egész céget adják el, az apportált ingatlanok után nem kell fizetni.
Forrás: havaria
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását