2024. április 26. - Ervin

Újabb egy évet csúszik a Rác fürdő rekonstrukciója

Újabb egy évet késik a Rác fürdő rekonstrukciójának befejezése, a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága ugyanis kedden a beruházó kérésére hozzájárult az idén júniusban lejáró befejezési határidő egyéves meghosszabbításához.
2008. április 22. kedd 18:50 - Hírextra
A kormánypártiakkal együtt Fónagy János (Fidesz) is megszavazta a 2002 májusi közgyűlési döntéssel útnak indult fürdőkorszerűsítés új befejezési határidejét. A rekonstrukciót megvalósító Rác Nosztalgia Kft.-ben csak 25 százalékos tulajdonrésze van az állami tulajdonú műemlékfürdőt kezelő és használó Budapest Gyógyfürdői Zrt.-nek. A kft. egy évvel korábban, a 4. számú szerződésmódosításkor a határidőcsúszást jórészt azzal indokolta, hogy menet közben, hosszas procedúrával tervezőt váltottak. Bagdy Gábor (KDNP), aki most nem volt jelen az ülésen, egy évvel korábban úgy vélte, "arra megy ki a dolog", hogy a fürdő teljesen magánkézbe kerüljön. A bizottság egy éve tájékoztatást kért a projekt helyzetéről, ami az ellenzéki képviselők szerint azóta sem került a testület elé.

A csigalassúsággal zajló rekonstrukció kapcsán az ellenzékiek elmondták az MTI-nek: meglepőnek tartják azt, hogy miközben Újpesten egy év alatt, ez év őszére megépül egy csaknem 20 milliárd forintos fedett vízi vidámpark, szállodával együtt, addig a Rác fürdő 6,5 milliárd forintos, döntően szintén hitelből megvalósuló rekonstrukciója évek óta húzódik.

Rák Tibor, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. műszaki igazgatója közölte, hogy csaknem egy év várakozás után a múlt héten építési engedélyt kapott a szállodarész és a török fürdő.

Hutiray Gyula (Fidesz) felvetésére, hogy milyen kára származik a fővárosnak, illetve a fürdőtársaságának abból, hogy öt éve húzódik a rekonstrukció, Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök úgy vélte, hogy az üzembe helyezés után megtérül az eddigi bevétel-kiesés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi tervektől eltérően egy szinttel nagyobb lesz a fürdő, illetve hogy a mellette épülő termálszállót egy olasz cég helyett a Kempinski Hotels üzemelteti majd.

Az MTI információi szerint bizonytalanná vált a Rác fürdőtől a Gellért-hegyi Citadellához tervezett sikló építése. Az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség ugyanis a napokban civil kezdeményezésre új környezetvédelmi eljárást rendelt el. Az UNESCO világörökségi jegyzékében nyilvántartott területen ugyanis tájvédelmi szempontból kockázatot jelent a siklóépítés. Az eredeti elképzelések szerint egyébként már üzemelni kellene a fürdőnek, a szállodának és a siklónak is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását