2024. április 28. - Valéria

Közéleti életrajzok

Neves politikusok, tudósok, újságírók, történészek, színészek, papok életrajza is olvasható abban a kötetben, amelyet pénteken mutattak be a szerzők Miskolcon; a könyvben szereplők mindegyike valamilyen formában kötődött a borsodi megyeszékhelyhez, a váro
2008. május 9. péntek 16:15 - Hírextra
Miskolc kiemelkedő egyéniségeiről, a gazdaság, a társadalom, a politika, a tudomány és művelődéstörténet meghatározó alakjairól eddig nagymonográfiából, nyomtatásban megjelent kéziratos naplókból, vagy egy-egy korszakot, témát tárgyaló elemző feldolgozásokból szerezhettek ismeretet az olvasók - mondta a Miskolci Életrajzi Lexikon bemutatásán Fedor Vilmos alpolgármester.

Dobrossy István, a kötet szerkesztője arról szólt, hogy Miskolcon több olyan híresség is született, illetve munkássága, tevékenysége révén idei kötődött, aki sokat tett a város fejlődéséért. Megfogalmazása szerint a kötetben szereplő személyiségek életrajzából "különleges karrierek is kitűnnek".

A több mint háromszáz oldalas lexikonban olyan személyiségekről lehet olvasni mint például Luxemburgi Zsigmond király vagy Szemere Bertalan, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc volt miniszterelnöke, Szabó Gyula csillagász, Szabó Lőrinc költő, Szalay Lajos képzőművész, Herman Ottó természettudós, polihisztor, valamint Benedek Miklós, Ónodváry Miklós és Brackó István újságírók.

A könyv szerkesztője azt is elmondta: az életrajzi lexikon - amely a miskolci önkormányzat támogatásával jelent meg - nem lezárt, folytatása következik, de ez már az utókor feladata lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását