2024. április 26. - Ervin

Bormúzeum a főtéren

Újabb "kulturális" nevezetességgel bővül Vác: a barokk főtéren megnyílik szombaton a Cúria Bormúzeum.
2008. április 3. csütörtök 11:32 - Hírextra
Víg Gyula mérnök, a különleges magángyűjtemény tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy kedvtelésként 20 éve kezdte el gyűjtögetni a hazai borok különféle fajtáit őrző flaskákat és a mára 2000 palackot számláló, egyedülálló kollekciót eddig verőcei házának pincéjében őrizte. Most viszont a váci önkormányzat felajánlotta a főtéren álló, eddig kihasználatlan, régi kúria épületét, hogy itt rendezze be a nagyközönség számára is hozzáférhető gasztronómiai látványosságot. A műemlék épület törökkori pincéjében sorakoznak közszemlére a muzeális nedűk.

A múzeumi palackok jóvoltából a látogatók elkalandozhatnak a hazai borászat történelmében, megismerhetik a díjnyertes borok válogatását és a szocialista múlt nosztalgiapalackjait. Itt látható például az a Tokaji Furmint, amelyet 1984-ben a szerencsi Lenin MGTSZ vezetői ajándékoztak a tűrt, támogatott, tiltott kultúrvezetési gyakorlatával elhíresült Acél György pártvezetőnek. A csalafinta agronómusok, ki tudja miért, a gyönyörű ajándékpalackba a nemes ital helyett valami harmadrendű kocsisbort töltöttek.

Az üvegek tartalma egyébként is sok esetben kétes minőségű, hiába tárolják most szakszerű módon; az előző tulajdonosok mostoha körülmények között tartották, ami miatt az ital tönkre mehet. Van olyan is, amelyiket évtizedeken át befalazva rejtegettek, nehogy illetéktelen torkon guruljon le a drága ital. Éppen ezért a palackok többségének nem gasztronómiai, hanem inkább kultúrtörténeti értéke a nagyobb - utalt rá a tulajdonos.

A gyűjtemény legbecsesebb darabja az 1880-ban palackozott tokaji bor, amelynek eddig 3 tulajdonosa volt, köztük a múlt század elején egy gyűjtő hadapród. E relikviáról sem lehet tudni, hogy milyen a minősége, ehhez fel kéne bontani az üveget. Egy biztos: a palack eszmei értéke akár egymillió forint is lehet - hívta fel rá a figyelmet Víg Gyula.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását