2024. április 19. - Emma

Bővült az ősmaradvány park

Átadták az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület új látogatóközpontját. Az épület előtt kapott helyt a Bükkábrány határában a nyáron feltárt, nyolcmillió éves mocsári ciprusuk közül öt, a legrosszabb állapotú hatodikat az oktatóközpontban, z
2007. október 12. péntek 15:21 - Hírextra
A látogatóközpont a föld hőenergiájával fűtik, a létesítményt olyan multimédiás eszközökkel látták el, amelyek a látogatóknak fény és hanghatásokkal jelenítik meg az ősvilági életet és az azt elpusztító vulkánkitörést.

A látogatóközpontra 325 millió forintot, az egyéb fejlesztésekkel együtt az ipolytarnóci védett területre 418 millió forintot fordított uniós és állami támogatással a terület gazdája, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A látogatóközpont előtt kapott helyt a Bükkábrány határában a nyáron feltárt, nyolcmillió éves mocsári ciprusuk közül öt, s a legrosszabb állapotú hatodikat az oktatóközpontban, zárt térben állították ki. A fákat egy speciális ventillátorral és a rostok közé fújt szilárdító anyaggal konzerválták. Mindez 14 millió forintba került, amit a minisztérium állt. A tervek között szerepel még, hogy a szabadban kiállított ősfák fölé tető húznak.

A megnyitón Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangsúlyozta, szeretnék növelni a nemzeti parkok látogatottságát, a tárca azt akarja elérni, hogy a családok számára természetes dolog legyen az egyre több látványosságot kínáló nemzeti parkjaink felkeresése.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását