2024. április 29. - Péter

Közösen a csalás ellen

Közösségi szinten kell fellépni az ÁFA-csalások ellen; a problémák felderítésén és hatékony szankcionálásán túl a megelőzésre, a kiváltó okok megszűntetésére kell hangsúlyt helyezni.
2008. május 7. szerda 12:00 - Hírextra

Ezt Fazakas Szabolcs fejtette ki az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának főtagja a bizottság ülésén, ahol nemzetközi szakértők bevonásával vitatták meg az ÁFA-csalások, különösen az EU tagországok közti kereskedelemben elterjedt körhinta csalások problémáját, amely hatalmas összeget, mintegy évi 50-60 milliárd eurót tesz ki.

A nemzetközi szakértők bemutatták a csalással kapcsolatos felderítés helyzetét, az információcsere és az eljárás felgyorsításának és nemzetközivé tételének szükségességét. Külön kitértek annak fontosságára, hogy minél gyorsabb és hatékonyabb nemzetközi együttműködésre kell törekedni közösségi szinten, amely nem csak a felderített esetekről való tájékoztatásra és a szankciók felgyorsítására terjed ki, hanem az információforrások összehangolására is. Elengedhetetlen, hogy felgyorsuljon az információhoz jutás folyamata, javuljanak az információcsere feltételei, hogy a szabályozók közösségi szintű kialakítása és az informatikai rendszerek összekapcsolása révén biztosítsuk a rendszeren belüli együttműködést.

Fazakas Szabolcs hozzászólásában üdvözölte a nemzetközi szakértők bevonását, tapasztalatainak megosztását, és egyben rámutatott arra, hogy az egyre súlyosabb probléma közösségi szintű hatékony kezelésén túl a legfontosabb feladat a csalások megelőzése, illetve az azokat lehetővé tevő okok megszűntetése. Ez olyan alapkérdések újragondolását és megoldását igényli, mint például a közös belső piacon való egymás közti kereskedelem ÁFA-mentességének átgondolása, vagy az ÁFA-csalásokat visszaszorító fordított adózás, az ún. "reverse charge", mielőbbi általános bevezetése.

Ehhez a Bizottságtól gyorsabb és határozottabb kezdeményezéseket igényelt, amelyhez egyben felajánlotta az EP törvényalkotási segítséget.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását