2024. április 19. - Emma

Felszámolják a szegénytelepet

Az ezer lelkes Tolna megyei Váralja évek óta szeretné megoldani a faluszéli településrész, Péró elmaradottságának felszámolását; reményeiket, hogy erre pályázaton nyerjenek forrást, most egy népszavazási kezdeményezés próbálja meghiúsítani - tájékoztatta
2008. május 7. szerda 15:31 - Hírextra

A távirati iroda azzal kapcsolatban kereste meg a polgármestert, hogy a Tolnai Népújság szerdai számában foglalkozott a népszavazási kezdeményezéssel.

Váralja magyarok, svábok, romák lakta település, ahol a különféle etnikumok mindeddig békésen megfértek egymással, soha nem okozott gondot az együttélés, "nálunk nem volt cigánykérdés" - mondta Feczinger Ágnes. Hozzátette, attól tart, hogy ez a népszavazási kezdeményezés alkalmas lehet az indulatok felkorbácsolására.

A munkanélküliség okozta szociális gondok természetesen a település lakosait is sújtják, hiszen a környéken alig adódik munkalehetőség - mutatott rá a polgármester.

Elképzeléseiket ismertetve elmondta: egy sikertelen pályázat után most újabb komplex projektre nyújtanak be pályázatot használt lakások megvásárlására, felújítására, amit építőipari szakképzéssel akarnak összekötni. Ezzel a telepet is fel tudnák számolni, az ott lakók egyúttal szakmát is tanulhatnának, miközben felújítanák a megvásárolt házakat.

Az Országos Foglalkoztatási Alap 24 millió forintot ígért, a regionális munkaügyi központ is támogatásáról biztosította az önkormányzatot, már csak a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak a Magyarországi Cigányokért Közalapítvánnyal kiírt közös pályázatára várnak, amelyen 30 millió forintot igényelnének.

A népszavazás kiírásához szükséges 150 aláírás gyűjtését egy magánszemély kezdeményezte, aki azt a kérdést szeretné feltenni, akarja-e a lakosság, hogy az önkormányzat továbbra is pályázzon a telepfelszámolási programra.

A polgármester szerint a kezdeményező a népszavazással a cigányok faluba költözését akarná megakadályozni, pedig érvelése szerint a faluban eddig is éltek cigánycsaládok, békében, és a Péróban is együtt élnek cigányok és nem cigányok.

A falu képtelen önerőből megoldani a telep infrastrukturális gondjait, a szennyvíz-elvezetés megoldatlan, az utak esős időben járhatatlanok, a mentő nem tud bejutni - sorolta.
A kezdeményezés hitelesítéséről egy héten belül dönt a jegyző.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását