2024. március 29. - Auguszta

Megállapodás lelki terror ellen

Megállapodást kötnek egymással vezető európai közösségi oldalak kedden Luxembourgban az EU kezdeményezésére arról, hogy összehangolt lépésekkel fogják védeni a fiatalokat az internetes lelki terror ellen.
2009. február 8. vasárnap 19:03 - Hírextra
Tizenhét nagy európai közösségi hálózatüzemeltető - köztük a Facebook, a MySpace vagy a studiVZ - az Európai Bizottság által kezdeményezett, "biztonságosabb internetet" jelszavú kampány keretében elhatározta, hogy oldalain megkönnyíti a másokat megalázó, sértegető, zaklató, terrorizáló cselekmények bejelentését.

Úgy tervezik, egyetlen kattintás elég lesz az internetes oldal megfelelő virtuális gombjára ahhoz, hogy a hálózat üzemeltetője felfigyeljen azokra, akik mások életének megkeserítésére használják a közösségi oldalakat. Az üzemeltető így gyorsan megteheti a szükséges lépéseket. Azt is tervezik, hogy korlátozzák az úgynevezett kereső motorok alkalmazhatóságát a fiatalkorúak személyi adataira való "vadászathoz", amit a közösségi oldalakra történő bejelentkezéskor, saját "profiljának" kitöltésével tesz hozzáférhetővé a felhasználó. Egyetértés uralkodik abban, hogy 13 éven aluliak "profiljai" közt egyáltalán nem szabad megengedni a kutakodást.

Az internetes lelki terror - angolul a cyber-mobbing, illetve cyber-bullying kifejezést is szokták használni - a szakemberek szerint veszélyesen terjedő jelenség. Ezért döntött úgy Viviane Reding, az információs társadalom sajátos problémáival foglalkozó EU-biztos, hogy a biztonságosabb internet megteremtését célzó, idén immár hatodik alkalommal megrendezett akciónap középpontjába ezúttal ez a probléma kerüljön. Korábban inkább a pedofil, illetve pornográf oldalakban rejlő veszélyekre helyezték a hangsúlyt. Egy összeurópai felmérés tanúsága szerint a szülők több mint fele úgy tudja, hogy gyermeke volt már kitéve lelki terrornak, megaláztatásnak az interneten.

Ez a fajta zaklatás gyakran az iskolai konfliktusok továbbgyűrűzése. Amióta a világ világ, mindig voltak gyerekek, akikre az osztálytársak valamilyen oknál fogva "rászálltak", akiket állandóan molesztáltak. Az ilyen, kiközösített, megalázott gyermeknek legalább az iskola után nyugta volt. Az interneten azonban sokszor megesik, hogy kifejezetten mások terrorizálására verődnek össze "negatív rajongói klubok", és a folyamatos megalázás a kibertérben is folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását