2023. május 28. - Emil, Csanád

A nép nem oszlathatja fel az Országgyűlést

Népi kezdeményezéssel nem kényszeríthető ki az Országgyűlés feloszlatása - közölte szerdán Lövétei István alkotmányjogász, akit az MTI annak kapcsán keresett meg, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) előző napi ülésén hitelesítette a jelenlegi parl
2008. május 7. szerda 12:33 - Hírextra

A Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott íven az áll: "Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását."

Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Országgyűlésnek a napirendjére kelljen tűznie az adott kérdést.

A népi kezdeményezés csak arra kötelezi az Országgyűlést, hogy napirendjére tűzze a kérdést, ám arra már nem, miként döntsön - mondta Lövétei István.

Az alkotmányjogász kitért arra, hogy az említett kérdésről nem lehetne népszavazást tartani, mert az alkotmányba ütközne. Mint mondta, az Alkotmánybíróság korlátozó gyakorlata szerint azokban a kérdésekben, amelyekben az alkotmány rendelkezik, nem lehet népszavazást tartani, tehát az alkotmányt nem módosíthatja "direktbe" egy népszavazás.

Lövétei István közölte, nem tud arról, hogy korábban bármikor is eljutott volna az Országgyűléshez hasonló népi kezdeményezés.

Az Országgyűlésnek joga van arra, hogy egyszerű többséggel bármikor feloszlassa magát, tehát "nyilván nem szorul arra, hogy ezt a számára megfontolás tárgyává tegyék" - hangoztatta az alkotmányjogász.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását