2024. április 30. - Katalin, Kitti

Évértékelés a népszavazás árnyékában

Politológusok szerint népszavazás nyomja majd rá a bélyegét Orbán Viktor szerdai és Gyurcsány Ferenc jövő heti évértékelőjére. Juhász Attila, a Political Capital elemzője és Kiszelly Zoltán politológus egyetértett abban, hogy a népszavazás fogja rányomni
2008. február 13. szerda 07:43 - Hírextra

Kiszelly Zoltán hangsúlyozta: a népszavazási kampányhoz illeszkedő, aktuális beszédek lesznek ezek, amelyekben a két politikus helyzetértékelése tükröződik majd. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is megpróbálja majd értelmezni a kampány tétjét és végkimenetelét - tette hozzá.

Orbán Viktornak magyarázatot kell majd adnia, hogy mi lesz, ha mégsem lesz előrehozott választás a népszavazás után.

Kérdés, hogy a populista vagy az ideologikus irányt választja Orbán Viktor a beszédével. Ha populista irányba indul el, akkor jobban tud a Fidesz nekiindulni a népszavazásnak, mert így könnyebben meggyőzheti az MSZP-ből leszakadókat. Azonban valószínűbb, hogy a pártelnök az ideologikus vonalat választja majd, és a törzsközönséghez beszél - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Komoly téma lehet a Fidesz-elnök beszédében a hazugság, amivel a Gyurcsány Ferenc ellen próbál majd mozgósítani, anélkül, hogy kimondaná a kormányfő nevét.

Juhász Attila szerint a két évértékelő közül Orbán Viktoré szól majd egyértelműen a népszavazásról, Gyurcsány Ferenc - az MSZP stratégiájából következően - megpróbál minél jobban kimaradni ebből.

Az évértékelőnek nagy hatása lesz a referendum kampányára, hiszen Orbán Viktor ekkor fog belépni a kampányba - mondta az elemző.

Gyurcsány Ferenc valószínűleg a sajtóban már megszellőztetett "új politikát" fogja kiemelni, és erre építi fel beszédét. A kormányfő számára az lenne a legcélravezetőbb, ha nem "leltár-jellegű" beszédet mondana, amiben felsorolja a kormány tevékenységét - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán úgy vélte: lehet, hogy Gyurcsány Ferenc konkrét bejelentéseket is tesz, például olyan szokásos közjogi javaslatokkal áll majd elő, mint a kisebb parlament, vagy a pártfinanszírozás.

A kormányfő-pártelnöknek beszédében határozottságot kell mutatnia a sajátjai felé, hogy azt sugározza: nem gyengült meg az elmúlt fél évben. Gyurcsány Ferencnek helyre kell hoznia az elmúlt időszakban tett elszólásait is - hangsúlyozta a politológus.

A kormányfő azt is kimondhatja évértékelőjében, hogy hibáztak, amiből, ha ügyes, akkor "jól is kijöhet" - mutatott rá Kiszelly Zoltán.

A politológus szerint Gyurcsány Ferenc Orbán Viktoréhoz képest fogja pozícionálni politikáját, a választás lehetőségét hangsúlyozva, kontrasztot teremtve.

Juhász Attila kiemelte: az évértékelők azért is váltak fontos hagyománnyá, mert a politikusok ilyenkor határozzák meg évi politikájukat, épp ezért mindig próbálnak valamilyen új fogalmat, hangzatos bejelentést bedobni, amiről utána hetekig lehet beszélni. Valószínűleg az idei két évértékelő beszédnek is lesz legalább annyi hatása, hogy sokáig fogják elemezni az elhangzottakat - tette hozzá.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását