2024. március 29. - Auguszta

A csehek tényleg sokat isznak

Több mint 600 ezer az alkoholfüggők száma a tízmillió lakosú Csehországban. Ebből mintegy 11 ezer személyt a speciális egészségügyi intézetekben kezelnek, míg 27 ezer személy háziorvosi kezelésnek veti alá magát - derült ki egy szakmai tanulmányból, amely
2008. május 7. szerda 13:52 - Hírextra

Csehországban az egy személyre jutó évi alkoholfogyasztás tisztaszeszben mérve meghaladja a 10 litert: ez egyike a legmagasabbaknak Európában.

A tanulmányt több mint 2300 személy ismételt kérdőíves megszólítása alapján készítették az utóbbi két évben. Az összesített adatok alapján a szakértők azt valószínűsítik, hogy tartósabb orvosi kezelésre nem negyvenezer, hanem legalább 140 ezer ember szorulna Csehországban.

Egyre gyakoribb, hogy már a tizenéves, általános iskolás fiatalok egy része is többé-kevésbé rendszeres alkoholfogyasztó. Erre egy másik, az iskolákban készített szintén országos kutatás mutatott rá.

A tartós alkoholfogyasztás okozta megbetegedések következtében Csehországban évente átlagban mintegy 4000 férfi és 2000 nő hal meg. Az alkohol következtében elhunytak aránya az összes elhunyt számához viszonyítva az utóbbi években folyamatosan emelkedik.

Az alkohol egyes fajtái szerint Csehországban már hagyományosan a sörfogyasztás dominál. Az évi sörfogyasztás a csecsemőket is beszámítva Csehországban ugyan némileg csökkent az utóbbi tíz évben, de továbbra is a fejenkénti 160 liter körül mozog. Ugyanakkor emelkedik a borfogyasztás, amely tavaly 18 literre nőtt. A korábban nagyon elterjedt pálinka, vodka és rum fogyasztása mérsékelten folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, de közben növekszik a különféle külföldi italok, a konyakok és a koktélok fogyasztása, népszerűsége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását