2024. április 25. - Márk

Menzelt jelölik a csehek

Jirí Menzel Őfelsége pincére voltam című filmjét nevezte a legjobb külföldi nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenybe a Cseh Film és Televíziós Akadémia (CFTA) - jelentette be az akadémia titkára.
2007. szeptember 24. hétfő 11:27 - Hírextra

Az Oscar-díjra jelöltek listáját 2008. január 22-én hozza nyilvánosságra az amerikai filmakadémia, a jubileumi, 80. díjátadó gálára pedig február 24-én kerül sor Los Angelesben.

A Bohumil Hrabal regénye nyomán készült Menzel-film egy sor nemzetközi fesztiválon szerepelt már sikerrel, egyebek között a Berlinalén a külföldi kritikusok díját kapta.

"Úgy tartom, ha külföldön vetítenek egy cseh filmet, az jó jele, hogy érdeklődés van a cseh filmek iránt. A filmeknek át kell jutniuk a határokon. És ha az európai nézőknek tetszeni fog az Őfelsége pincére voltam, az lendít majd a cseh filmgyártáson is" - mondta Menzel egy korábbi nyilatkozatában.

A filmrendező szép ajándékot kapna egy újabb Oscar-szoborral, hiszen éppen a díjátadó előtti napon tölti be a hetvenet. A filmipar legnagyobb presztízsűnek tartott díját a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért kapta meg negyven esztendeje.

A kilencvenes évek közepe óta három cseh film került be az Oscar-jelöltek közé, Jan Sverak Kolja című filmje 1997-ben meg is kapta az aranyemberkét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását