2022. augusztus 15. - Mária

Műemlékbontás a fővárosban

Sok értékes emlékét veszíti el Prága, mert az ingatlanfejlesztők inkább lebontják a régi ipari épületeket ahelyett, hogy hozzáigazítanák azokat új funkciójukhoz, s ebben gyakran partnerre találnak a hatóságokban is.
2008. április 25. péntek 10:16 - Hírextra

A Lidove Noviny című cseh lap szerint évente mintegy 80 ipari objektum műemléki védettségének törlését kezdezményezik a kulturális minisztériumnál, hogy könnyebben hasznosíthassák azokat üzleti célokra. Legutóbb az Orco Property Group kérte, hogy vegyék le a kulturális örökség listájáról legalább egy részét azoknak az ipari építményeknek, amelyek a cseh államvasutaktól nemrég megvásárolt Prága-Bubny vasúti pályaudvar területén találhatók. Az ingatlanfejlesztő cég modern lakóparkot szeretne kialakítani az egykori pályaudvar helyén.

A minisztérium szóvivője szerint évente a kérelmek mintegy felének tesznek eleget, mintegy 40 prágai ingatlan védettségét oldják fel. A prágai lapnak szakértők ugyanakkor azt mondták, hogy a lebontott épületek nagyon értékesek, olykor egyedülálló építészeti megoldásokat tartalmaznak, s megérdemelnék a védelmet.

Bár az utóbbi években Csehországban megnőtt az érdeklődés a műemlékjellegű ipari objektumok iránt, a kulturális örökség védelméért felelős illetékesek és a törvényhozók gyakran alábecsülik az ipartörténeti emlékek értékét és engednek az ingatlanfejlesztők nyomásának. Az utóbbiak azzal érvelnek, hogy a gyárépületek meghatározott célra létesültek és nehéz más funkcióra átalakítani azokat - írta a lap.

Prága történelmi óvárosa szerencsére szerepel az UNESCO-féle világörökség-listán és szigorú védelmet élvez. A befektetők így is óriási nyomást fejtenek ki, mert a legértékesebb ingatlanok a fővárosban találhatók. Az óváros védettségéért a külsőbb kerületek fizetnek drága árat: az óváros hozzáférhetetlen műemléképületei helyett a befektetők a kevésbé szem előtt lévő külvárosi ipari emlékeket vásárolják fel és bontják le, pedig ezek testesítik meg a cseh főváros igazi hangulatát.
Az ipari emlékek mindazonáltal nemcsak a külvárosokból vannak eltünedezőben, hanem a történelmi városmagból is. A lap példaként egy Vencel térhez közeli, késő szecessziós stílusban épült nyomdát hoz fel, amelynek csak a homlokzata maradt meg a közelmúltban történt bontás után az Opletova utcában. A tulajdonos szeretné töröltetni az ingatlant a védett örökség listájáról, hogy szabaddá váljon az út az épület teljes lebontása előtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását