2024. május 2. - Zsigmond

A kormány több pénzt akar a pedagógusoknak

A kormány tervei szerint jövő januártól korrigálják a pedagógusokra vonatkozó közalkalmazotti bértáblát, a kezdő tanárok fizetése akár havi negyvenezer forinttal emelkedhet. Erről Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője besz
2008. május 6. kedd 14:00 - Hírextra
Jelentőse emelni kell a pályakezdő pedagógusok bérét, mert az alacsony juttatások miatt a fiatal tanárokat elszippantja a versenyszféra - közölte a kormánypárti képviselő az Új tudás program kapcsán.

Kifejtette: az egyetemet végzett kezdő tanár bérét a jelenlegi táblázathoz képest havi negyvenezer forinttal emelnék fel. A már pályán lévő tanárok fizetését a tervek szerint hozzáigazítják a kezdőkéhez, azaz nem lesz olyan régóta a pályán lévő pedagógus, aki kevesebbet fog keresni egy kezdő tanárnál.

Kérdésre válaszolva Tatai-Tóth András elmondta: a már az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat a kormányt és az oktatási minisztert hatalmazza fel a pedagógusbérek rendezésére; a változások várhatóan 2009. január 1-től lépnek hatályba.

A képviselő tájékoztatása szerint pótlékot kapnának a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, illetve az iskolaigazgatók is, mert nemcsak pedagógusnak mennek kevesen, hanem igazgatónak sem jelentkeznek sokan.

Az MTI kérdésére Tatai-Tóth András azt mondta, a béremelésnek egy évben 13-14 milliárd forint a költségvetési vonzata, és a pedagógusok egyharmadát, 40-45 ezer pedagógust érint. Az Új tudás program keretében a bér típusú kiadások 35-40 milliárd forintot tesznek ki jövőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását