2024. május 19. - Ivó, Milán

Fellendülhet az építőipar?

Bizakodásra okot adó, kedvező jelek vannak az építőipar legújabb statisztikai adataiban - vélik az MTI által megkérdezett szakértők, akik az épületek építése rendelésállomány folyamatos javulására, illetve az új szerződések állományának bővülésére hívták fel a figyelmet.
2010. május 17. hétfő 12:09 - HírExtra
A KSH hétfőn közölt adatai szerint az építőipari termelés volumene márciusban a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel korrigálva is 5,8 százalékkal csökkent a 2009 márciusihoz képest - kevésbé, mint februárban, amikor 10,1 százalékkal esett vissza - szezonálisan kiigazítva pedig márciusban a termelés 5,5 százalékkal magasabb volt, mint az előző hónapban, a februári 6 százalékos emelkedés után.

Az épületek építésének a korábbi hónapokban tapasztaltnál kisebb csökkenése néhány nagy értékű, kereskedelmi, illetve ipari épületen végzett munkának köszönhető.

Eppich Győző, az OTP Bank Nyrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőipari adatok éves alapon továbbra is csökkenést mutattak ugyan, de a visszaesés mértéke elmaradt a februáritól. Bizakodásra adhat okot, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint, hó/hó alapon közel 6 százalékos volt a növekedés mértéke februárhoz képest.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint is kedvező jelek kezdenek mutatkozni az építőipari statisztikai adatokban. A termelés ugyan még csökkent év/év alapon, hó/hó alapon azonban javulás látszik a korábbi hónapok romlása után, igaz, ebben az adatban még nagy a volatilitási tényező - magyarázta a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását