2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem tudják utalni a fizetéseket

A neszmélyi önkormányzat nem tudja átutalni 60 munkavállalójának áprilisi fizetését, mert a leköszönt polgármester intézkedései miatt több szervezet 66 millió forintot követel a településtől, melynek hétmilliós bankszámláját az APEH zároltatta - mondta el
2008. május 5. hétfő 13:23 - Hírextra

"A keddi testületi ülésen tárgyaljuk, hogy adósságrendezési szolgáltatást kérünk, melyhez válságköltségvetést kell készíteni és pénzügyi biztost rendelnek ki az önkormányzathoz" - tette hozzá Ruzsa Anna.

Neszmélyen február közepén jelentkezett egy pénzintézet, amely 35 millió forint hitel és a kamatok visszafizetését követelte. Kiderült, hogy az április 15-én leköszönt polgármester, Benkő Ferenc a testület tudta nélkül kézfizető kezességet vállalt két hitelre, melyet az önkormányzat közhasznú társaságainak folyósítottak.

A képviselők határozatban mondták ki, hogy "a hitelfelvételhez becsatolt (...) iratok nem valósak, azokat nem a képviselő-testület alkotta meg". Az ügyben kérdőre vonták Benkő Ferencet, aki elismerte, mindkét alkalommal ő írta alá a pénz felvételéhez szükséges határozatokat. Ezt a tényt az ülés hivatalos jegyzőkönyve is rögzíti.

Időközben a környezetvédelmi felügyelőség 26 millió forintra bírságolta a falut. A felügyelőség munkatársa, Puskás Sándor az MTI-nek elmondta, a polgármester a hatóság tiltó határozata ellenére megengedte egy nagyvállalatnak, hogy hulladékot helyezzen el a település bezárt szeméttelepén. A képviselőket az intézkedésről Benkő Ferenc szóban sem tájékoztatta.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított, aki Neszmély község sérelmére hűtlen kezelést, csalást, sikkasztást és több rendbeli okirat-hamisítást követett el - közölte korábban az MTI-vel a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

Benkő Ferenc, aki a második ciklust töltötte polgármesterként a község élén és független jelöltként nyerte el a posztot, április 15-ével szívbetegségre hivatkozva lemondott tisztségéről. Az őt ért vádakat a község csődhelyzetének kialakulásakor visszautasította és jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Lemondásakor a polgármester azt közölte, hogy betegsége gyógyítására kórházba vonul. Az MTI az önkormányzat fizetésképtelenségével kapcsolatban hétfőn megpróbálta megkeresni Benkő Ferencet, de a volt elöljáró telefonján a neszmélyi polgármesteri hivatal jelentkezett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását