2024. április 19. - Emma

Nagy dobás a kis nyilakkal

Május 9-től 11-ig hazánkban rendezik meg a Darts Világkupa fordulót, amely hivatalosan a X. Opel Duna Hungarian Darts Open nevet viseli. Ezen a WDF (World Darts Federation) világkupa fordulón közel 400 versenyző vesz részt, akik több mint 16 országból érk
2008. május 5. hétfő 15:24 - Malina Adrienn
A magyar játékosokon kívül itt lesznek az osztrákok, csehek, szlovákok, románok, bosnyákok, belgák, svédek, finnek, és a darts második legeredményesebb nemzete, a hollandok is. Hollandia több mint 20 egyéni nevezést adott le eddig és indul a versenyen Joey ten Berge, aki tavaly a csapat világbajnoki döntőben rendkívüli teljesítményt nyújtott az egyéni világbajnok Martin Adams ellen. Valószínűleg Berge lesz a legnagyobb név a mezőnyben, de a mi ifjúsági világbajnokunk, Tax Tibor is elindul a mezőnyben.

A dartsot ma már szinte mindenki ismeri, pedig pár évvel ezelőtt, még nem nagyon értettük, hogy mit jelent ez a kifejezés. Mi az akis kerek tábla a kocsmák falán, és főleg, hogy mit kezdenek a szúrós kis nyilakkal. Hogy ez egy sport? Igen, a billiárd és a csocsó asztal mellett ez sokkal kisebb helyett foglal, és legalább olyan népszerű.



A játék eredete

Angol eredetű játék és sport, melynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. Általában pubokban és kocsmákban játsszák a világ minden részén, de a legnagyobb versenyek és szervezetek az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában és a skandináv országokban működnek.
A dartsban két szakágat különböztetnek meg a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel (magyarul: acél) dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű nyíllal dobnak, soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal.

A darts története

A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli pub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönk szeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a játék, amiből később sport lett.

Az első írásos feljegyzések között szerepel, hogy az izincourt-i csata idején 1415-ben az angol íjászok, valamint 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a darts valamely formáját játszották. A kezdeti időszakban a sport a brit civilizációval érintett területeken terjedt el. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal Nagy-Britániában dolgozták ki a XIX. század végén. Ugyanekkor alakultak az első szervezetek és klubok is.

Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Mivel előtte sokan szerencsejátéknak tartották, ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy darts sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb darts-verseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt.

A sport fejlődése a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentősen felgyorsult. Ebben a fejlődésben két tényező játszott fontos szerepet. Az egyik: a technikai fejlődés, a felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat wolfram ötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását. A másik, talán az első tényezőnél fontosabb: 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a sportágat.

A BDO megalakulását sorra követték más nemzetek szervezeteinek, szövetségeinek megalakulása az USA-ban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban, Új-Zélandon. 1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet a World Darts Federation is. Ez a szervezet dolgozta ki és tartja karban a nemzetközi versenyszabályzatot, a ranglista rendszert, szervezi és ellenőrzi a nemzetközi ranglista alapját képező versenyeket.



A havonta megjelenő hatvannyolc oldalas Darts World magazin Anthony J. Wood szerkesztésével, folyamatos tájékoztatást ad a versenyek állásáról és figyelemmel kíséri a sportág eseményeit szerte a világon. A számos évente rendezett verseny közül a legjelentősebb a Világ Kupa. Nagy-Britannia területén jelenleg már több mint 6,5 millió játékos versenyez rendszeresen. Világ Darts Szövetségnek ma már 52 tagja van. A világ első televízióban közvetített 9 nyilas kiszállót John Lowe dobta.

Mára a világon számos cég gyárt soft gépet, melynek köszönhetően látványos nagy érdeklődést keltő nemzetközi versenyek kerülnek megrendezésre, melyek a média sport közvetítéseiben előkelő helyen szerepelnek. Az európai gép gyártók 1996 végén létrehozták az Európai Darts Uniót (EDU), mely csak a soft játékstílust képviseli. Megszervezte az évenkénti tíz fordulós nemzetközi bajnokságot, amelynek fordulói egyes tagországokban kerülnek megszervezésre, így Svájc, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Magyarország Horvátország ad otthont a fordulóknak.

Magyar Darts Szövetség

A Világ Darts Szövetsége 1992. december 14-én immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget. Mára több mint ezer versenyző küzd magyar színekben a világversenyeken. Az eddig eltelt évek alatt a különböző nemzetközi versenyeken 70 éremmel dicsekedhetünk. Ebben a sportágban nincsen korhatár.

A darts játék egyre nagyobb ismeretségének köszönhető, hogy a 2001-ben az angol parlament hivatalosan is sporttá nyilvánította és ezzel egy időben megtörtént a darts olimpiai szakszövetségek közé történő felvételének kérelme.

Szabályok
Az alábbi szabályok érvényesek általában a darts sportágban, ám a különböző versenyek kiírásaiban ezek változhatnak, illetve egyéb szabályokkal egészülnek ki. A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak. A tábla középpontjának magassága a talajtól mérve 173 cm. Dobásnál mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell lennie. Az eldobott nyilat akkor sem lehet újra eldobni, ha az nem érte a táblát. Az elejtett nyílért a dobóvonalon belülre is be lehet lépni. Steel játékban csak a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít. Soft játéknál „amit a gép megad” elv érvényesül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását