2021. október 23. - Köztársaság kikiált., Gyöngyi
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nagy dobás a kis nyilakkal

Május 9-től 11-ig hazánkban rendezik meg a Darts Világkupa fordulót, amely hivatalosan a X. Opel Duna Hungarian Darts Open nevet viseli. Ezen a WDF (World Darts Federation) világkupa fordulón közel 400 versenyző vesz részt, akik több mint 16 országból érk
2008. május 5. hétfő 15:24 - Malina Adrienn
A magyar játékosokon kívül itt lesznek az osztrákok, csehek, szlovákok, románok, bosnyákok, belgák, svédek, finnek, és a darts második legeredményesebb nemzete, a hollandok is. Hollandia több mint 20 egyéni nevezést adott le eddig és indul a versenyen Joey ten Berge, aki tavaly a csapat világbajnoki döntőben rendkívüli teljesítményt nyújtott az egyéni világbajnok Martin Adams ellen. Valószínűleg Berge lesz a legnagyobb név a mezőnyben, de a mi ifjúsági világbajnokunk, Tax Tibor is elindul a mezőnyben.

A dartsot ma már szinte mindenki ismeri, pedig pár évvel ezelőtt, még nem nagyon értettük, hogy mit jelent ez a kifejezés. Mi az akis kerek tábla a kocsmák falán, és főleg, hogy mit kezdenek a szúrós kis nyilakkal. Hogy ez egy sport? Igen, a billiárd és a csocsó asztal mellett ez sokkal kisebb helyett foglal, és legalább olyan népszerű.A játék eredete

Angol eredetű játék és sport, melynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. Általában pubokban és kocsmákban játsszák a világ minden részén, de a legnagyobb versenyek és szervezetek az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában és a skandináv országokban működnek.
A dartsban két szakágat különböztetnek meg a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel (magyarul: acél) dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű nyíllal dobnak, soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal.

A darts története

A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli pub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönk szeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a játék, amiből később sport lett.

Az első írásos feljegyzések között szerepel, hogy az izincourt-i csata idején 1415-ben az angol íjászok, valamint 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a darts valamely formáját játszották. A kezdeti időszakban a sport a brit civilizációval érintett területeken terjedt el. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal Nagy-Britániában dolgozták ki a XIX. század végén. Ugyanekkor alakultak az első szervezetek és klubok is.

Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Mivel előtte sokan szerencsejátéknak tartották, ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy darts sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb darts-verseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt.

A sport fejlődése a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentősen felgyorsult. Ebben a fejlődésben két tényező játszott fontos szerepet. Az egyik: a technikai fejlődés, a felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat wolfram ötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását. A másik, talán az első tényezőnél fontosabb: 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a sportágat.

A BDO megalakulását sorra követték más nemzetek szervezeteinek, szövetségeinek megalakulása az USA-ban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban, Új-Zélandon. 1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet a World Darts Federation is. Ez a szervezet dolgozta ki és tartja karban a nemzetközi versenyszabályzatot, a ranglista rendszert, szervezi és ellenőrzi a nemzetközi ranglista alapját képező versenyeket.A havonta megjelenő hatvannyolc oldalas Darts World magazin Anthony J. Wood szerkesztésével, folyamatos tájékoztatást ad a versenyek állásáról és figyelemmel kíséri a sportág eseményeit szerte a világon. A számos évente rendezett verseny közül a legjelentősebb a Világ Kupa. Nagy-Britannia területén jelenleg már több mint 6,5 millió játékos versenyez rendszeresen. Világ Darts Szövetségnek ma már 52 tagja van. A világ első televízióban közvetített 9 nyilas kiszállót John Lowe dobta.

Mára a világon számos cég gyárt soft gépet, melynek köszönhetően látványos nagy érdeklődést keltő nemzetközi versenyek kerülnek megrendezésre, melyek a média sport közvetítéseiben előkelő helyen szerepelnek. Az európai gép gyártók 1996 végén létrehozták az Európai Darts Uniót (EDU), mely csak a soft játékstílust képviseli. Megszervezte az évenkénti tíz fordulós nemzetközi bajnokságot, amelynek fordulói egyes tagországokban kerülnek megszervezésre, így Svájc, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Magyarország Horvátország ad otthont a fordulóknak.

Magyar Darts Szövetség

A Világ Darts Szövetsége 1992. december 14-én immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget. Mára több mint ezer versenyző küzd magyar színekben a világversenyeken. Az eddig eltelt évek alatt a különböző nemzetközi versenyeken 70 éremmel dicsekedhetünk. Ebben a sportágban nincsen korhatár.

A darts játék egyre nagyobb ismeretségének köszönhető, hogy a 2001-ben az angol parlament hivatalosan is sporttá nyilvánította és ezzel egy időben megtörtént a darts olimpiai szakszövetségek közé történő felvételének kérelme.

Szabályok
Az alábbi szabályok érvényesek általában a darts sportágban, ám a különböző versenyek kiírásaiban ezek változhatnak, illetve egyéb szabályokkal egészülnek ki. A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak. A tábla középpontjának magassága a talajtól mérve 173 cm. Dobásnál mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell lennie. Az eldobott nyilat akkor sem lehet újra eldobni, ha az nem érte a táblát. Az elejtett nyílért a dobóvonalon belülre is be lehet lépni. Steel játékban csak a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít. Soft játéknál „amit a gép megad” elv érvényesül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását