2024. május 11. - Ferenc

Erdős közönségdíjat kapott

A látogatók szavazatai alapján Erdős Péter festőművész kapta az idei Vásárhelyi Tavaszi Tárlat közönségdíját, az alkotó Esti víztűkör című festményért érdemelte ki az elismerést - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, a kiállítást rendező hódmezővásárhelyi To
2008. május 2. péntek 18:52 - Hírextra

A napokban zárult tárlat - melyen több mint félszáz alkotást mutattak be - egyfajta pillanatfelvétel volt Csongrád megye képzőművészetéről - mondta a muzeológus.

Az április elején nyílt kiállításon az érdeklődők a festmények, grafikák, kisplasztikák mellett láthattak iparművészeti ihletettségű művet és gobelint is - tette hozzá a szakember.

"Erdős Péter közönségdíjassá vált műve az atmoszférafestés klasszikus példája. A festmény - s eképpen a művész - erőssége is, ahogyan az alkotó a víz feletti levegőréteget, a légperspektíva miatt oldottabb festésmódot igénylő táji részleteket ábrázolja" - fogalmazott a közönségdíjas Esti víztűkör című alkotással kapcsolatban Nagy Imre művészettörténész, a múzeum igazgatója.

"Jó érzés, hogy ami bennem a tájról megmarad, az másokban is tud rezonálni" - hangsúlyozza Erdős Péter, az alföldi festészeti hagyományok egyik folytatója, aki ma már Hódmezővásárhelyen lakik, egykoron élt Mártélyon is, a település díszpolgára, és mindmáig van egy saját ladikja is a holtág mellett.

A korábban rajztanárként is tevékenykedő művész a festés mellett domborműportrékat is készít. Mint elmondta, éppen most dolgozik egy Liszt Ferenc-ábrázoláson, amely elkészülte után Lichtensteinbe kerül majd egy vásárhelyi származású zongoraművészhez. A kimunkálás alatt lévő alkotás érdekessége, hogy a jól ismert időskori Liszt-ábrázolásokkal szemben - egy korabeli osztrák grafikus rajzát alapul véve - a fiatal Liszt Ferencet igyekszik megmintázni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását