2024. április 24. - György

Meztelen tömeg Bécsben

A meztelen tömeget 2008. május 11-én fényképezi le a New York-i művész az Ernst-Happel stadionban, az UEFA EURO 2008™ döntőjének helyszínén.
2008. április 17. csütörtök 13:14 - Hírextra

Majdnem egy évtized után Spencer Tunick ismét megrendezi meztelen emberekből álló installációját Bécsben. "Nem keresünk nudistákat, exhibicionistákat és modelleket. Hétköznapi embereket keresünk, egyetemistákat, orvosokat, munkásokat, sportolókat és focistákat", mondta a művész az EURO 2008 művészeti projektjének bemutatása révén. A március 6-ai első felhívás óta már több mint 2.000 ember regisztrált. A további jelentkezéseket a www.tunickvienna.at oldalon várják a szervezők.

Az amerikai művész 1992-ben kezdett el meztelen embereket fényképezni New York utcáin. 1994 óta világszerte több mint 75 installációt rendezett. Fényképeihez kísérleti elrendezésekben állítja össze az embercsoportokat a nyilvános térben, és lelkesíti őket, hogy együtt képviseljenek egy adott művészeti értéket és legyenek részeseivé az időszakos installációknak.

A legnagyobb akcióra 2007-ben került sor Mexikó City-ben, ahol egyszerre 18.000 embert kapott lencsevégre. Még ugyanebben az évben 600 ember kísérte őt el a svájci Aletsch gleccserre, hogy a hideg ellenére is levetkőzzenek, ekként hívva fel a figyelmet a klímaváltozásra. Bécsben a Kunsthalle Wien számára 1999-ben már egyszer készültek ilyen munkák a kettes vonalon, akkor 400 ember részvételével.

Maga a fotósorozat és az installációhoz készült film június 23.-tól tekinthető meg a Kunsthalle Wien public space területén. A Spencer Tunick. The Beautiful Game c. kiállítás megnyitóján a résztvevők, limitált példányszámban, meg is kapják az elkészült és a Kodak által támogatott fotókat.

Az ÖBB a maga környezetbarát ajánlataival támogatja ezt az egyedülálló művészeti projektet, és összesen 2.008 résztvevőnek biztosít ingyen vonatjegyet az oda- és visszaútra Ausztria határain belül. A készlet még nem fogyott el!

A művészeti projektet a "2008 - Österreich am Ball" c. projekt, a Kunsthalle Wien és a Kunst im öffentlichen Raum GmbH szervezi.

Jelentkezés: www.tunickvienna.at

Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását