2024. április 29. - Péter

A világhírű szitárművész a Zeneakadémián

Anoushka Shankar világhírű szitárművész, a legendás Ravi Shankar leánya május 13-án először ad koncertet Magyarországon a budapesti Zeneakadémián.
2008. május 2. péntek 18:59 - Hírextra

A most 26 esztendős Anoushka 8 éves korában édesapja segítségével kezdett el szitáron játszani.
Tizenhárom éves korában játszott az In Celebration című albumon, majd édesapja Chants of India albumán (amelynek George Harrison volt a producere), karmesterként is debütált. Első szólólemeze, az Anoushka című tíz évvel ezelőtt jelent meg.

A Brit Parlamentben megkapta az Alsóház címerpajzsát - ő volt az első, akit ilyen fiatalon kitüntettek. A 2000-ben kiadott Anourag című albuma után hat évvel ezelőtt megjelentette a Live in Carnegie Hall című lemezét, amely Grammy-díj jelölést kapott a világzene kategóriában.

Nevét és játékát már a Royal Albert Hallban George Harrison emlékkoncertjén (2002 november 29-én) megismerte a világ. Édesapja Arpan című szerzeményét írta át az alkalomra, a gitárszólót Eric Clapton játszotta.

Anoushka nemcsak a zenei világban, hanem a filmiparban is sikert aratott. India Nemzetközi Filmfesztiválján a legjobb mellékszereplő díját kapta meg a Dance Like A Man című filmben nyújtott alakításáért.

A két évvel ezelőtt megjelent Rise című albumán nemcsak egyedül muzsikál szitárján, hanem számos fantasztikus zenész segítségével szólaltatja meg szerzeményeit. A lemez újabb Grammy-jelölést hozott neki a kortárs világzene kategóriában, és az első indiai művészként fellépett a díjátadó gálán.

Legutóbbi albuma, a Breathing Under Water tavaly jelent meg.
Azt vallja, hogy sokat jelent számára a klasszikus indiai zene felfedezése, amelyet az édesapjától tanult. Emellett a saját hangját keresi. A zene őszinte dolog, ezért szereti, s ezért foglalkozik vele. Ravi Shankar egyebek között ezt nyilatkozta: arra vár, hogy Anoushka apjaként emlegessék.

Anoushka Shankarról kevesen tudja, hogy Norah Jones testvére. A dolog érdekessége, Anoushka és a popszakmában sikeres Norah hosszú évekig nem ismerte egymást. Anoushkának mindig szoros kapcsolata volt édesapjával, Norah csak tízéves korában tudta meg édesanyjától, Sue Jonestól, akinek sokáig volt kapcsolata a szitárművésszel. Miután Anoushka Shankar és Norah Jones először találkozott, nagyon közel került egymáshoz. Ha tehetik, elkísérik egymást egy-egy fellépésre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását