2024. május 18. - Erik, Alexandra

Díjat kapott a vonósnégyes

A négy orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes kapta fennállásának 25. évfordulója alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) által nemrégiben alapított Musica Dilecta díjat.
2008. április 18. péntek 17:07 - Hírextra

A Zeneakadémia tájékoztatása szerint a Musica Dilecta díj ötlete azért született, mert az egyetem vezetése szerint az amatőr együttesek elismerése napjainkra egyre fontosabbá vált. Korábban - főként az értelmiségi családokban - a házi muzsikálásnak hagyománya volt, a családtagok életének szerves részét képezte a közös zenélés.

Musica Dilecta díjat elsőként a négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes vehette át: Kelemen László hegedűs, Székely György hegedűs és gitáros, Ostoros Gyula, aki a brácsaszólamot viszi és Asbót Richárd, a kvartett csellistája. A díjat Batta András, az LFZE rektora adta át a kvartettnek az együttes csütörtök esti koncertjén.

"Fontos lenne, hogy az emberek minél többet értsenek a zenéből. Ez akkor megvalósítható, ha egyre többen muzsikálnak. A zene szeretete és értő művelése az egészséges társadalomnak is fokmérője" - mondta el Batta András, a Zeneakadémia rektora, a díj kuratóriumának elnöke az átadás kapcsán.

Székely György az MTI-nek elmondta: negyedszázada muzsikálnak együtt, 35-40 éve játszottak és ketten ma is játszanak az orvosegyetemi zenekarban, a ma Orvosi Kamarazenekar nevű együttesben. Hozzátette: eleinte kedvtelésből játszottak, de később egyre több nyilvános szereplésre kaptak felkérést, így a repertoárt is ennek megfelelően alakították. Kevesebb darabot tanultak meg, de azokat pódiumképes színvonalon.

A professzionális és neves muzsikusok közül Devich Sándor, Kistétényi Melinda, Nagy Enikő és Varga Csilla segítette a munkájukat, ők is arra terelték a vonósnégyest, hogy főként a klasszikus és romantikus irodalomból Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert kompozícióiból válogassanak. Többször felléptek hivatásos zenészekkel, például Schumann és Dohnányi zongoraötösét adták elő Varga Csillával.

A Semmelweis Vonósnégyes fellépett kórházakban, de bemutatkozok a híres salzburgi Mozarteumban is, az osztrák orvosi kamara meghívására. Orvos muzsikusokkal, elsősorban az osztrákokkal állandó kapcsolatban vannak, 2006-ban pedig együtt zenéltek a Nemzetközi Orvos Zenekarral.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását