2024. április 28. - Valéria

Rézfúvós antológia

A mai magyar szerzők rézfúvós kompozícióiból készülő hangzó antológián dolgozik az Ewald Kvintett; a sorozat első hangversenyét a Nádor teremben tartják szombaton. "A Budapesti Filharmónia Kht. elindított egy antológia-sorozatot a fagottos Lakatos Györggy
2008. május 1. csütörtök 16:40 - Hírextra
Követve a példájukat évente két olyan hangversenyt is rendezünk, amelyek műsorán magyar rézfúvós kamarazenei műveket játszunk" - mondta el a távirati irodának Bakó Levente trombitaművész, a kvintett vezetője.

Az első koncerten a nyolcvanas évek terméséből válogatnak, bár Madarász Iván Haszid történetek című kompozíciója "kakukktojás" - jegyezte meg a muzsikus, mert ez 2002-es keltezésű. Hollós Máté Pavane és gaillarde című műve ugyan az említett időszakból való, még nem hangzott el élőben, ezért ősbemutatónak számít.

Dubrovay László, Láng István és Szokolay Sándor kompozícióit is megszólaltatják. Ugyancsak ősbemutató, a tavaly elhunyt Pertis Jenő Szerenád sárgában című darabja, amelynek partitúráját még ki sem nyomtatták, a zeneszerző özvegyétől kapták meg.

Nemsokára ismét stúdióba mennek, hatodik lemezüket veszik föl. A Hungaroton világpremier sorozatához, amelyben Bellon CD-jük jelent meg, Anton Simon rézfúvós darabjait játsszák föl. Az 1847 és 1916 között élt komponista művei a monarchia korának zenei világát idézik.

Idén nyáron is megrendezik Fehérgyarmaton - most már ötödik alkalommal - a Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivált. A találkozó egyben országos verseny a 18 és 30 év közötti szakközépiskolás illetve egyetemi korosztály számára. Mesterkurzust is szerveznek, amelyen nemcsak a kvintett tagjai, hanem neves vendég rézfúvósok - például Boldóczki Gábor - is részt vesznek a képzésben.
Az Ewald Rézfúvós Kvintett 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Magyar Péter, Peresztegi Attila. A kvintett tagjai szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai.

Első nemzetközi versenyükön 1998-ban, a műfaj legrangosabb világversenyén, a Franciaországban Narbonne-ban megrendezett VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Verseny első és különdíját nyerték el. Ezt követően mindössze két év leforgása alatt az együttes nyolc nemzetközi versenyről hozott magas rangú díjakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását