2024. május 3. - Tímea, Irma

90 lenne a sci-fikirály

Kilencven éve, 1920. január 2-án született Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus, a tudományos-fantasztikus és a tudományos ismeretterjesztő irodalom egyik legkiválóbb képviselője.
2009. december 31. csütörtök 15:10 - HírExtra
Az oroszországi Petrovicsiben született, hároméves volt, amikor szülei az Egyesült Államokban, Brooklynban telepedtek le. Apja kis vegyeskereskedésében találkozott először a tudományos-fantasztikus irodalommal, először csak lelkes olvasója volt az üzletben kapható magazinok ilyen tárgyú írásainak, majd 18 évesen megírta első novelláját. Érettségi után a Columbia Egyetemen vegyészi diplomát, majd 1948-ban doktorátust szerzett.

1941-ben az Astounding Science Fiction című folyóiratban megjelent Leszáll az éj című elbeszélése, amelyet azóta is minden idők egyik legjobb tudományos-fantasztikus novellájának tartanak. (Asimov később azért volt büszke az írás megjelenésére, mert a lap szerkesztői annyira jónak találták művét, hogy az eredetileg meghirdetett szavanként egy cent helyett példátlan módon - s önként! - másfél centet fizettek neki.)

Asimov a Bostoni Egyetemen a rákellenes szérum egyik kutatójaként dolgozott, majd 1955-től biokémiát oktatott. 1950-ben megjelent első regénye Kavics az égen címmel, amely hatalmas sikert aratott. Az 1951 és 1953 között írt, kiváló logikájú Alapítvány-trilógiája (Alapítvány, Alapítvány és birodalom, Második Alapítvány) 1966-ban minden idők legjobb tudományos-fantasztikus sorozataként elnyerte a rangos Hugo-díjat, amelyet később még négy alkalommal ítéltek oda neki. 1957-ben A világegyetem építőkövei című tudományos értekezéséért elnyerte az Edison Alapítvány díját.

A tudományos-fantasztikus irodalom mellett változatos témakörökben publikált, említésre érdemes az 1970-es Asimov Shakespeare-kalauza, vagy az 1976-os Asimov a fizikáról című műve. Nagy számban adta ki az új tudományos eredményeket, kérdéseket népszerűsítő kiadványokat. 1984-ben folytatta az Alapítvány-sorozatot Az Alapítvány pereme című regényével. A hajnal robotjai és A Birodalom robotjai című műveiben megkísérelte egybegyúrni az Alapítvány-sorozat és a robotregények mindaddig egymástól független szereplőit, s így egyetlen hömpölygő regényfolyamot hozott létre. Életéről és gondolatairól, világszemléletének főbb elemeiről kétkötetes önéletrajzi könyvében adott számot.

Asimov 1992. április 6-án szív- és veseelégtelenségben halt meg.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását