2024. május 3. - Tímea, Irma

Luisotti vezényel

Nicola Luisotti olasz karmester vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság (BPO) Zenekarát a Magyar Állami Operaházban a 155. évadban, a Kodály- és Mahler-bérlet utolsó koncertjén hétfőn és kedden este.
2008. május 1. csütörtök 16:47 - Hírextra
Az olasz dirigens Puccini-estet vezényel: a Preludio, a Preludio sinfonico, a Krizantémok és a Capriccio sinfonico után a Messa di Gloria hangzik el, szólót énekel Brickner Szabolcs és Kelemen Zoltán - közölte az MTI-vel a BPO választmányának elnöke, Mali István.
Az Erkel Ferenc alapította együttes idén a 155. filharmóniai évadját zárja. E két estén volt elnök-karnagya, Erich Bergel halálának 10. évfordulója alkalmából a mester tiszteletére és emlékére játszik.

Erich Bergel az erdélyi Rozsnyón született. A szülői háztól kettős örökséget kapott: édesapja szász, édesanyja pedig spanyol és magyar felmenőktől származott. Hegedűs édesapja irányításával részt vett a házimuzsikálásban, hegedült, fuvolázott és zongorázott. Hamarosan orgonálni is megtanult.

1950 és 1955 között a kolozsvári Zeneművészeti Főiskolán tanult, ahol karmester, orgona és zeneszerzés szakokon végzett. Tanulmányai végeztével 1955-től négy esztendeig Nagyváradon működött zeneigazgatóként. 1959-ben a Kolozsvári Filharmonikusok karmestere lett, de még abban az esztendőben letartóztatták államellenes szervezkedés vádjával.

A kommunista hatalom szemében az volt a bűne, hogy zeneigazgatóként rendszeresen előadott vallásos témájú műveket, például Bach alkotásait és számos orgonakoncerten is közreműködött. Hét évre ítélték, majd három és fél – börtönben, illetve munkatáborban, a Duna-deltában töltött – esztendő után, 1962-ben szabadult amnesztiával.

1965 és 1971 között ismét betölthette a Kolozsvári Filharmonikusok karnagyi tisztjét. 1971-ben Herbert von Karajan személyes pártfogásával elhagyhatta Romániát. Ezután bontakozott ki nemzetközi karmesteri karrierje. Karajan hívta meg a Berlini Filharmonikusok vendégkarmesterének, ezután 1972-től a berlini Zeneművészeti Főiskola tanára lett.
1989 és 1994 között a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának vezető karnagya, és a Magyar Állami Operaház rendszeres vendégkarmestereként sikerrel dolgozott az együttesek művészi színvonalának emeléséért. Életének 68. évében, 1998. május 3-án hunyt el.

Nicola Luisotti Verdi és Puccini operákkal indult el nemzetközi pályáján a londoni és bécsi dalszínházakban. A toszkániai Viareggióban született és töltötte gyermekkorát, orgonálni tanult, és már 11 évesen a gyerekek egyházi kórusát vezette. Zenei tanulmányai befejeztével korrepetitorként dolgozott, majd a Milánói Scalában Lorin Maazel és Riccardo Muti asszisztenseként dolgozott.
Március végén az ő vezényletével újították föl a New York-i Metropolitan Operában Puccini Bohéméletét, Franco Zeffirelli rendezését. Luisottit szemelték ki zeneigazgatói posztra a San Franciscó-i Operában, vendégkarmesterként Párizstól Tokióig szívesen látott vendég több kontinensen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását