2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bankközi megállapodás született

Ajánlást készített a jen alapú hitelek jelentős kockázatának csökkentése érdekében tagjai számára a Magyar Bankszövetség. A szervezet vezető tanácsadója az InfoRádiónak elmondta: az ügyfelek védelmében az aláírók többek között vállalják, hogy a jen alapú
2008. május 1. csütörtök 08:28 - Hírextra
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kezdeményezte, hogy a bankok próbálják mérsékelni a jen alapú hitelezés esetleges kockázatait. Ennek érdekében a Magyar Bankszövetség ajánlást tett közzé tagjai számára - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet vezető tanácsadója.

Az ajánlás egyik fő szempontja a banki kockázatok mérséklése, vagyis, hogy a pénzintézetek a jen árfolyamának erősödése, vagy kamatának növekedése esetén is képesek legyenek a törlesztésre. Emellett lényeges, hogy az ilyen hitelek esetében a fedezeti érték megfelelő mértékű legyen - közölte Müller János.

A bankszövetség ajánlásának másik része az ügyfelek védelmét szolgálja. Ennek értelmében a csatlakozó pénzintézetek vállalják, hogy a jen alapú kölcsönökről szóló hirdetésekben felhívják a figyelmet: a hitel törlesztőrészletei az árfolyam változásának hatására nagy mértékben nőhetnek. A bankoknak emellett részletesen tájékoztatniuk kell az ügyfeleket, és fel kell mérniük azok törlesztési képességét - tette hozzá a szakértő.

A pénzintézetek május 9-ig csatlakozhatnak a bankközi megállapodáshoz, amelynek hatásait akár már most is érzékelhetik az ügyfelek: a jen alapú hitelek veszélyeire már figyelmeztetnek az ügyintézők - mondta Müller János.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását