2024. április 29. - Péter

Nem sérthet banktitkot a nemzetbiztonság

A bankok nemzetbiztonsági védelme nem irányul a banki aktivitás megfigyelésére, nem sérthet banktitkot és nem csorbíthatja a menedzsment hatáskörét - erről tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája (NBI) a Magyarországon képviselette
2008. április 24. csütörtök 16:47 - Hírextra
Az NBI csütörtökön közleményben tudatta az MTI-vel, hogy az elmúlt napokban néhány pénzintézet érdeklődött a magyar hatóságoknál a nemzetbiztonsági védelemmel kapcsolatban.

Az érdeklődő pénzintézeteket arról tájékoztatták, hogy a Nemzetbiztonsági törvény értelmében a bankok számára biztosított nemzetbiztonsági védelem célja, hogy eredményesen küzdjenek meg a szervezett bűnözés köreiből vagy máshonnan származó "befolyásolási és egyéb jogellenes kísérletekkel".

"A közös érdekeken és kölcsönös együttműködésen alapuló nemzetbiztonsági védelem tehát elősegíti a prudens, hosszú távú pénzpiaci tevékenység biztonságát, ami egyaránt érdeke a szóban forgó pénzintézeteknek és a magyar pénzügyi életnek" - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták: a nemzetbiztonsági védelem semmiképpen nem irányul a banki aktivitás megfigyelésére, nem sérthet banktitkot, nem csorbíthatja a menedzsment hatáskörét és felelősségét, valamint a részvényesek jogos érdekeit.

Az NBI közleménye szerint az érintett pénzintézetek megnyugtatónak nevezték a tájékoztatást.
A nemzetbiztonsági védelem alá eső szervekről és létesítményekről szóló 1998-as kormányhatározat 2004-es módosításakor került fel kilenc bank a listára. A nemzetbiztonsági szolgálatok ezen kormányhatározat alapján felajánlják együttműködési megállapodás megkötését a bankokkal, ami azonban természetesen nem kötelező - tudatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását