2024. május 3. - Tímea, Irma

Merkel pirosban pompázik

Angela Merkel német kancellár előszeretettel visel pirosas, kissé vörösbe hajló blézert, a hozzá közel állók szerint a piros a kedvenc színe. Ez a szín jól áll a szakértők szerint az elnökasszonynak, bár kissé kisimerhetővé teszi a megjelenését egy idő ót
2008. április 30. szerda 07:22 - Hírextra
De "politikai szakértők" egy keddi berlini elemzés szerint felfigyeltek arra is, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban az elmúlt időszak ádáz harcaiban Hillary Clinton is gyakran piros blézerben, sőt alatta piros blúzban "tündökölt", s ugyanezt tette a külügyminiszter, Condoleezza Rice is, noha őt a kampány személyesen nem érintette.

Amúgy Merkel mellett a német kormány női minisztereinek többsége, mindenekelőtt Brigitte Zypries igazságügyi, Ulla Schmidt egészségügyi és Anette Schavan kutatási miniszter is rendkívül gyakran piros, illetve vörös blézert vagy blúzt hord. S hogy pártállástól függetlenül a piros a - német - női politikusok színe, azt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy az ellenzék képviselőnői közül is a legtöbb "valami pirosat" mindig visel.

Mindez korábban több találgatásra adott okot, így egyebek között azt feltételezték, hogy az érintettek - legalábbis a politikusok közül - ugyanazt a divatmagazint olvassák. A német divatlapok többsége ugyanis az elmúlt időszak divatszíneként határozták meg a pirosat.

Az idézett szakértők szerint azonban a - legalábbis szín alapján történő - balra tolódásnak ennél komplexebb, talán a színhatásban és a női lélekben rejlő okai vannak. Mégpedig az, hogy a gyengébb nem képviselői ily módon kívánnak a lehetőség szerint minél több energiát, tetterőt, aktivitást és temperamentumot sugározni. S a "színpszichológia" szempontjából a piros - vagy a vörös - elsősorban ezeknek a tulajdonságoknak a kifejezője. "A piros szín egyszerűen azt a törekvésünket és vágyunkat fejezi ki, hogy komolyan vegyenek bennünket" - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó német politikusnő, megfogalmazva azt a reményt, hogy hatalmuk és tekintélyük is növekedhet ezáltal.

Mellesleg ugyancsak a "színpszichológusok" szerint a vörös a már említett - inkább a férfiakra jellemző - tulajdonságok mellett a szenvedély és a csábítás kifejezője is, ami legalább ennyire fontos szempont a női politikusok és általánosságban a nők számára. A piros ruhás nő eszerint különösen vonzó a férfiak szemében.

Egy szó, mint száz a piros szín a szakértők szerint fegyver a nők kezében. Angela Merkel, Hillary Clinton vagy épp Condoleezza Rice számára a piros - leginkább - blézer vagy blúz viselete egyfajta stratégia a meggyőzésre. Továbbá üzenet, amely valahogy így szól: "Nézzétek, itt vagyunk. Van mondandónk, érdemes ránk figyelni."

Hogy mindez mennyire eredményes, arra a jövő adja meg a választ. Mindenesetre Hillary Clinton még versenyben van az amerikai elnöki tisztségért, s Angela Merkel Európa legnépszerűbb politikusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását