2024. április 26. - Ervin

Jókai Napok Balatonfüreden

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a Jókai Napokat; a pénteken kezdődő, kétnapos rendezvénysorozat díszvendége idén Nógrád megye, Jókai Mór füredi "vendége" pedig Mikszáth Kálmán lesz - tájékoztatta a rendező balatonfüredi önkormányzat sz
2008. április 30. szerda 17:15 - Hírextra
Pethő Krisztina elmondta, hogy május 2-án, pénteken a Jókai Emlékmúzeum kertjében Bóka István füredi polgármester és Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke nyitja meg a rendezvényt. Ezt követően megkoszorúzzák Jókai Mór szobrát és a Jókai-obeliszket is.

Pénteken délelőtt a Bergmann Cukrászdában irodalmi matinét tartanak, amelyen bemutatkozik a nógrádi Palócföld folyóirat, délben pedig a Blaha Hotel éttermében a palóc gasztronómiával ismerkedhetnek az érdeklődők. A Jókai Emlékmúzeumban délután "irodalmi uzsonnát" tartanak, ahol megnyitják a Mikszáth-kincsek Nógrádból elnevezésű bemutatót.

Budapest Főváros Levéltárának Budapesti Negyed című folyóirata is bemutatkozik: a Jókai Budapestje - Budapest Jókaija című különszámról Gerő András főszerkesztő, Széchenyi-díjas történész, valamint Rózsafalvi Zsuzsanna és Lugosi András szerkesztők beszélnek. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a Mikszáth Társaság elnöke A mi külön fejedelmünk című kötetet mutatja be.

Az első nap programja cigányzenés sétakocsikázással zárul a füredi hegyoldal borútján.
Szombaton a programok a Koloska csárdához vezető új út avatásával kezdődnek, ezután a Koloska-völgyben bablevesfőző versenyt rendeznek, illetve palóc és tót ételkülönlegességekkel rukkolnak ki a nógrádiak. A Koloska-völgy szabadtéri színpadán nógrádi néptáncosok és hagyományőrzők tartanak műsort.

A balatonarácsi református közösségi házban Jókai a Magyar Televízióban elnevezéssel nyílik meg Wieber Marianne, Balázs Béla-díjas jelmeztervező, iparművész kiállítása, a Kerek Templom Galériában pedig Réti Zoltán salgótarjáni festőművész Mikszáth-akvarelljeinek tárlata lesz látható.
A Jókai Napok zárásaként szombaton este az Anna Grand Hotelben a Dűvő Népzenei Együttes ad koncertet. A Jókai Emlékmúzeum kertjében mindkét nap könyvvásárt tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását