2024. május 5. - Györgyi

Mátyás király-emlékdíj

Mátyás király-emlékdíjat alapított A Magyar Művészetért alapítvány és a Herendi Porcelánmanufaktúra. A díj létrehozását csütörtökön, a kuratórium ünnepi ülésén jelentették be Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában.
2008. január 24. csütörtök 21:38 - Hírextra
A Hunyadi Mátyás megkoronázásának 550. évfordulóján tartott ülésen elfogadták a jelölés elveit és az emléklap tartalmát - tájékoztatta az MTI-t Gubcsi Lajos kuratóriumi elnök.

Az év folyamán öt díjat adományoznak az alapítók: A Magyar Művészetért alapítvány kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra.

Gubcsi Lajos úgy fogalmazott, hogy a zene és táncművészet, az irodalom és a képzőművészet, a szellem és a tudomány, a sport, valamint az erdélyi közélet elsősorban fiatal, nagyszerű teljesítményt nyújtó tehetségei közül választ majd a kuratórium az emlékdíjra méltó egyéniségeket.

"Hűen történelmünk ifjú zsenijéhez, aki kivételes tehetségével egy egész korszakot tett naggyá és egy egész nemzetet tesz ma is boldoggá történelmében, a Mátyás király-emlékdíjat azoknak adományozzuk elsősorban, akik ifjú szívvel, hatalmas erővel és tehetséggel értek el kimagasló, mindannyiunkat lelkesítő eredményt" - áll az emléklapon.

Az emlékdíj fő alkotása - A Magyar Művészetért alapítvány legújabb díszalbumai mellett - Heizer József herendi Mátyás-szobra, amely a kolozsvári Mátyás-emlékmű alapján készült - mondta el Gubcsi Lajos.

A kuratórium tagja Gubcsi Lajos mellett Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Kántor Lajos író, a Kolozsvár Társaság elnöke, Kő Pál szobrászművész, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Pázmány Péter, Dunaszerdahely polgármestere és Szabados Gyögy zeneszerző.

"A magyar néphagyomány, amely egész legendafüzért font Mátyás alakja köré, a törökverő Hunyadi János fiát, mint jó és igazságos uralkodót őrizte meg emlékezetében. A magyar népmesék álruhás királya szembeszállva a gazdagokkal és hatalmasokkal, mindig a szegényt segíti. A nép 550 éve őrzi szívében" - fogalmazza meg a kuratórium az emléklapon. A magyar népmesék álruhás királya szembeszállva a gazdagokkal és hatalmasokkal, mindig a szegényt segíti. A nép 550 éve őrzi szívében" - fogalmazza meg a kuratórium az emléklapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását