2024. május 3. - Tímea, Irma

Mentik az ötszáz éves falut

A budapesti V. kerületi önkormányzat segítségével próbálják visszaállítani a 16. századi településszerkezetét megőrző székelyföldi Énlaka házainak eredeti állapotát, hogy a település a világörökség részévé válhasson.
2007. október 11. csütörtök 08:08 - Hírextra

A kerületi önkormányzat a szintén Erdélyben fekvő Torockó épített örökségének a megmentését is segíti anyagilag. Énlakán már 1993-ban elkezdődött a falu épített örökségének megóvását célzó szervezett munka - mondta az MTI-nek Kolumbán Gábor egyetemi oktató, a Pro Énlaka Alapítvány egyik létrehozója.

A világörökség részévé válni azonban nem könnyű, így mai napig is erőfeszítéseket kell tenniük a helyieknek, hogy elérjék a kitűzött célt.

Lendületüket a település által őrzött értékek táplálják, vagyis a 16. századi Kárpát-medencei településszerkezet és tizennyolc-tizenkilenc századi gazdálkodási-szerkezet, amelyek egyedisége alapján javasolták Énlakát arra, hogy a világörökség részévé váljon.

A hagyományos építkezés egyrészt a település elszigeteltségének köszönhetően maradt fenn, másrészt pedig azért, mert a falu szerepelt a kommunista diktatúra falurombolási tervében, így lakói rendre elhagyták a múlt század nyolcvanas éveiben - mondta Kolumbán. Így a 19. és 20. század fordulóján közel ezer lakosú településnek ma már csak körülbelül 200 lakója van.

A modernizáció részben elkerülte a falut, így nem tüntette el a hagyományos településszerkezetet, amely mai is őrzi a törzsi szerveződés emlékeit - mutatott rá az egyetemi oktató. Az utcák fejlődésének követése a családfák alakulását tükrözi, a dűlőnevek pedig a hagyományos székely településekre jellemző tízesek szervezési formáját őrzik.

A falu értékét növeli a festett kazettás mennyezetű unitárius temploma, amely a legrégebbi rovásírás-emléket őrzi.

Az értékmentő program működtetői rendszeresen anyagi támogatást nyújtanak azoknak az énlakai portatulajdonosoknak, akik vállalják, hogy eredeti állapotukban őrzik meg házaikat, épületeiket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását