2024. április 25. - Márk

Szakcsi 65

Születésnapi koncertet ad Szakcsi Lakatos Béla szerdán a Művészetek Palotájában Chris Potter (tenorszaxofon), Reginald Veal (bőgő) és Terri Lyne Carrington (dob) társaságában.
2008. szeptember 26. péntek 16:18 - Hírextra
A Kossuth-díjas zongorista nyáron ünnepelte 65. születésnapját. Szakcsi Lakatos Béla nem először lép fel a Művészetek Palotájában, zongorázott szólóban saját kompozíciókat (Mystic Dreams), játszott nagyzenekari kísérettel klasszikus versenyművet (Mozart: D-dúr, Koronázási zongoraverseny) és fellépett ifjú jazztehetségek oldalán a Jazz Showcase 2008 rendezvénysorozat keretében.

2007-ben a magyar jazztörténet egyik legendás zenekara, a Magyar Jazz Quartet huszadik születésnapja alkalmából nemcsak újraverbuválta a csapatot, hanem Last Time Together címmel vadonatúj lemezt is megjelentettek együtt. A zongorista egyelőre nem árulta el, játszik-e a CD számai közül a születésnapi esten. Annyi azonban tudható, hogy a partnerei által is képviselt legmodernebb jazzirányzatokat szólaltatják majd meg.

Közben legújabb színházi alkotásának kőszínházi bemutatójára is készül, Shakespeare színművének témájára komponálta A Szentivániéji álom című worldmusicalt. A Budapesti Operettszínházban október közepétől látható a darab, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közös produkcióban hoztak létre.

Szakcsi Lakatos Béla miközben elvégezte a Bartók Béla Konzervatóriumot, megismerkedett a jazzel, ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól.

Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. A külföldi zenészekkel való együttműködéséből az ütős George Jindával közös lemezek tűnnek ki. A George Jinda és Chieli Minucci alkotta Special EFX szólistájaként Szakcsi tizenegy korongon szerepelt szerzőként, illetve előadóként, a nyolcvanas évek derekán ezeknek köszönhetően köthetett szerződést az amerikai GRP kiadóval.

A hazai jazztörténetben - előbb a Rákfogó, majd a Saturnus együttessel - Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozik.

Az utóbbi tíz évben Ligeti György, Eötvös Péter és Pierre Boulez szerzeményeinek behatóbb megismerése foglalkoztatja. Liszt- és Kossuth-díjas, 2006-ban kapott Prima-díjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását