2024. május 7. - Gizella

Bemutatták angolul az utolsó ablakzsiráfot

Zilahy Péter Az utolsó ablakzsiráf című, nemzetközi sikert aratott könyvének angol nyelvű változatát az író részvételével mutatták be a Londoni Magyar Kulturális Központban kedd este.
2008. április 30. szerda 15:17 - Hírextra
Az utolsó ablakzsiráf című kötetet világszerte már 18 nyelvre lefordították, Nagy-Britanniában Tim Wilkinson ültette át angol nyelvre, s az Anthem Press gondozásában jelent meg. Rövid időn belül sok elismerő kritikát kapott a mértékadó brit sajtóban, mint a The Independent, a Daily Telegraph vagy a Times Literary Supplement című lapokban - tájékoztatta az MTI-t a londoni magyar intézet.

A könyvet Fiona Sampson költő, a Poetry Review című szaklap főszerkesztője mutatta be a közönségnek az angolul kitűnően beszélő íróval együtt, s Ben Addis színész, a londoni National Theatre tagja olvasott föl részleteket a kötetből.

A könyvbemutató sikerét jelzi, hogy az esemény után a résztvevők szinte mindegyike megvette Az ablakzsiráfot.

Zilahy Péter 1996-97 telét a forradalmi és karneváli hangulatú Belgrádban töltötte, naponta több százezer ember társaságában tüntetett az utolsó kelet-európai diktatúra ellen.

A szerzőt ez az eseménysor ihlette Az ablakzsiráf megírására. Az ismert gyermeklexikon, az Ablak-Zsiráf formai világát követve a gyermek szemével nézett a diktatúrára. Az elbeszélő főhős szótári címszavakkal magyarázta el Kelet-Európa eseményeit, amelyekben folyamatosan ő maga is felbukkant. Zilahy humorosan párhuzamba állította a tüntetéseken készített fotóit a gyermeklexikon képeivel.

A 38 éves Zilahy Péter az ELTE Bölcsészettudományi Karán angol-filozófia-kulturális antropológia szakon szerzett diplomát, majd Budapesten szerkesztette a LINK című, kétnyelvű internetes irodalmi folyóiratot. 2001-ben a New York University vendégtanára volt, 2003-ban pedig a német Akademie Solitude ösztöndíjasa.

Az utolsó ablakzsiráf című kötetet 1998-ban adta ki az Ab Ovo Könyvkiadó. A képes szótárregény több magyar és külföldi irodalmi-díjat nyert, s a kötet megjelent négynyelvű multimédia CD-ROM-on is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását