2024. május 4. - Mónika, Flórián

Blöff vagy a Ravasz? - videóval

Nemcsak a rockban léteznek Beatles vs. Rolling Stones, Illés vs. Omega, Deep Purple vs. Led Zeppelin jellegű dilemmák. A filmtörténetben is akadnak „egyik jobb, mint a másik” párosok. Ilyen a ma 40 éves Guy Ritchie két remekműve is.
2008. szeptember 10. szerda 15:03 - paulson
Tegyük fel, hogy otthon töltjük az estét, nem kívánunk kiszolgáltatva lenni a tévés szerkesztők kénye-kedvének, így a dvd-nézés mellett döntünk. Mondjuk, fanyar humorú akciódús filmre vágyunk. Már odáig is eljutunk, hogy legyen akkor Guy Ritchie film. De melyik: a Blöff, vagy a Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső? Kemény dió.

Mi ma a Blöff mellett döntöttünk (egy percig sem állítva, hogy a másik nem érne meg egy cikket és videóklipet). A filmet Török nyitja, akit egy repülőgép-szerencsétlenség után neveztek el így, mert ennek köszönhetően ismerkedtek meg a szülei. Majd a magukat ortodox zsidónak álcázott gyémántrablók teológia vitája a liftben, mely szerint egyszerű félrefordítás (fiatal nő helyett szűz) következtében születhetett meg a katolikus egyház.

Török: Hogy állsz azzal a kolbásszal?
Fickó: Öt perc és kész!
Török: Két percet mondtál öt perccel ezelőtt!

A történetszövés hasonló a „Ravaszhoz”: szép lassan egymásba gubancolódik sok kis apró szál. Egy-egy ilyen láncreakcióhoz néha elég egy elhajított tejes doboz. Mindez olyan figurákkal fűszerezve, mint Penge Borisz, aki „ferde, akár a szovjet sarló, és kemény mint a keresztbe tett kalapács”. Vagy a született sofőrtehetség Tyrone. Avi, aki utál repülni, és Londont sem kedveli túlságosan. Vagy Mickey, a pusztaöklös cigány bokszbajnok. A disznókat tartó – nevéhez abszolút hű – Bunkó, a minden apróbb és kevésbé kicsi tárgyat lenyelő kutya, és még sorolhatnám.

De térjünk át a film egy másik nagyon fontos elemére, a zenére! Guy Ritchie születésnapjának alkalmából ugyanis a Stranglers zenéjét a Golden Brown nézhetitek és hallgathatjátok. Ne tévesszen meg senkit a nóta: a Fojtogatók amúgy a Sex Pistolsnál is rémisztőbb hírű punkbanda volt. A szám a már nyugodtabb, de még zeneileg vállalható korszakukból van, és ami a szöveget illeti - Hugh Cornwell gitáros magyarázata alapján – a heroinról és egy lányról is szól. (A dal a filmben nem sokkal az alábbi monológ előtt hangzik el)

Török: Elvesztettük George Babát.
Bunkó: Kérlek, ismételd meg.
Török: Elvesztettük George Babát.
Bunkó: Hol vesztetted el? Nem zsebibaba, hogy csak úgy eltűnjön!



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását