2024. április 29. - Péter

Tiltakoznak a szinkronizálás ellen

Visszaesett az ukrán filmszínházak bevétele a külföldi filmek idén kötelezővé tett ukrán szinkronja miatt, ezért pert is indítottak a művelődési minisztérium ellen.
2008. április 29. kedd 09:25 - Hírextra

Az ország kormánya az év elején tette kötelezővé a külföldi mozifilmek ukrán nyelvű szinkronizálását, ami komoly felháborodást váltott ki a filmforgalmazók és filmszínház-tulajdonosok körében.

Korábban a külföldön készült filmeket az ukrajnai mozikban szinte kivétel nélkül orosz szinkronnal vetítették. Az intézkedés következtében a mozik bevétele a látogatottság visszaesése miatt legalább 40 százalékkal visszaesett - állítják a tulajdonosok.

Az orosz nyelven megjelenő Szegodnya című kijevi napilap legutóbbi számának beszámolója szerint a Cinema Centr vállalat, amely - a zömmel orosz nyelvű - Odessza hét vetítőtermes legnagyobb filmszínházát működteti, beperelte az ukrán művelődési tárcát alkotmánysértés miatt. A cég az ukrán alaptörvénynek az orosz nyelv védelmét, használatát és fejlesztését szavatoló cikkelyére hivatkozva szeretné elérni a külföldi filmek ukrán szinkronját előíró rendelet visszavonását.

Volodimir Komargorodszkij, a Cinema Centr igazgatója az újságnak elmondta, hogy a vállalat tizenegy filmszínház építését tervezte Ukrajna-szerte, de az orosz szinkron betiltása miatt visszalép a szándékától. A szerinte ominózus rendelet óta a mozik legfeljebb a pattogatott kukorica eladásától remélhetnek hasznot, mert - jegyezte meg - az ukrán szinkronnal futó külföldi filmek nézettsége háromszor kisebb, mint az oroszra fordítottaké.

A tizenhét filmszínházat üzemeltető Multiplex holding vállalat igazgatója, Anton Pugacs a mignews.ru internetes hírújságnak azt nyilatkozta, hogy a filmek ukrán szinkronját előíró rendelet napi fél millió hrivnya (kb. 17 millió Ft) bevételkiesést okoz a cégének.

Az ukrán filmkölcsönzők és a filmszínházak tulajdonosai százezer aláírás összegyűjtésével szeretnék a rendelet visszavonására rábírni az ukrán állami vezetőket. A tiltakozók érvei között szerepel, hogy Ukrajnában a lakosság több mint 30 százalékának orosz az anyanyelve, de szerintük a népesség 70 százaléka használja az orosz nyelvet is a mindennapi érintkezésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását