2024. május 13. - Szervác, Imola

Az idén kevesebb köztéri szobrot adtak át

Képző- és Iparművészeti Lektorátus becslése szerint tavaly 150 köztéri művet adtak át az országban, az idén csak 60 körüli lesz ez a szám - írta a Népszabadság.
2009. december 24. csütörtök 09:17 - HírExtra
Baráz Tamás, a Magyar Szobrász Társaság elnöke a lapnak ugyanakkor elmondta ennél sokkal több mű készüléséről tudnak.

Szavai szerint a megrendelt szobrok megvalósítása pénzgondok miatt gyakran tolódik mostanában, vagy ha a szobor elkészül is, nem ritka, hogy a fizetés késik, elmaradozik.
Az anyagiak előteremtéséhez az Oktatási és Kulturális Minisztérium is hozzájárul – a lektorátuson keresztül – néhány százezerrel vagy millióval: az idén 38 millió forintot osztottak szét 50 pályázó között. A korábbi években is 40 millió körüli volt a keret. Kivéve tavaly, amikor 95 millióra emelkedett az összeg, s akkor 103 pályázó kapott belőle.

Az idén a legdrágább költségvetésű szobor a 25 milliós, fertődi Haydn–Esterházy-emlékmű volt a pályázaton, amelyet Baráz Tamás és Erős Apolka készít, ezt 2,9 millióval támogatja a minisztérium.

Ma 80-100 szobrász gondolkodik köztéri alkotásban. Felkérést egyenes megbízás alapján vagy pályázat útján kap valaki. Pályázat meghirdetése nem kötelező, s a lektorátus szerint körülbelül az esetek 10 százalékában írnak ki pályázatot. Ami kötelező: kikérni a Képzőművészeti Lektorátus véleményét a szobor felállítása előtt, amelyet viszont nem muszáj figyelembe venni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását