2024. május 2. - Zsigmond

Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

Ötpárti megegyezéssel nyújtották be az Országgyűlésnek a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács megalakításáról szóló határozati javaslatot; a testület Magyarország hosszú távú fejlődési lehetőségeivel foglalkozik majd - mondta Szili Katalin expozéjában, k
2008. április 29. kedd 13:25 - Hírextra

A javaslatot ötödmagával jegyző házelnök ismertetése szerint a 30-35 fős tanács a civilek, az érdekképviseletek, a kormány és a parlamenti frakciók párbeszédének terepe lesz a fenntartható fejlődési stratégiáról, 2025-2030-ig érvényes gazdasági, szociális, ökológiai kulturális kérdésekről.
A negyedévente ülésező tanács kétharmados többséggel hozza majd meg döntéseit, tagjai díjazásban nem részesülnek - mondta Szili Katalin, aki a megalakuló testület első elnöke lesz, hiszen a tanácsot a mindenkori házelnök vezeti majd.

A tanácsnak négy társelnöke lesz, egyet a kormány delegál, hármat pedig a testület tagjai maguk közül választanak ki úgy, hogy egy társelnökre a Magyar Tudományos Akadémia, egyre az ellenzéki parlamenti pártok képviselőcsoportjai, egyre pedig a civil szervezetek delegáltjai tesznek javaslatot.
A tanácsba egy-egy tagot delegálhatnak a parlamenti pártok képviselőcsoportjai, három tagot a Magyar Tudományos Akadémia, két-két tagot a gazdasági kamarák, az egyházak, a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek, az önkormányzati szövetségek, a szociális ügyekkel, illetve egészségüggyel foglalkozó civil szervezetek, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek, a környezet- és természetvédő civil szervezetek, a réteg- és korosztályi civil szervezetek és az oktatási és kulturális civil szervezetek, valamint egy-egy tagot delegálhat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége és a Rektori és Főiskolai Tanács.

Fodor Gábor távozó liberális környezetvédelmi miniszter - aki az SZDSZ-es kormánytagokkal együtt április 30-ával benyújtotta lemondását - rendkívül eredményesnek nevezte az elmúlt egy évet, és megköszönte az együttműködést az ellenzéki és a kormánypárti képviselőknek. Ugyancsak elbúcsúzott és megköszönte az együttműködést Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár.

A javaslatot jegyző Tóbiás József (MSZP), Velkey Gábor (SZDSZ), Ékes József (Fidesz) és Katona Kálmán (MDF) pártjuk nevében támogatásukról biztosították a tanács megalakítását. Mindannyian üdvözölték a szintén ötpárti egyetértéssel létrejött jövő nemzedéke ombudsmani posztot, ugyanakkor emlékeztetek arra, hogy eddig nem sikerült egyetlen jelöltet sem megválasztani a pozícióba.
Többen is fontosnak tartották, hogy a testületnek állandó, stabil tagjai legyenek, Katona Kálmán szerint egy hatékony testület "kvázi felsőházként" is működhet majd. Horváth János (Fidesz) ugyanakkor azt javasolta, hogy a tanácsba vegyék be a Magyar Cserkészszövetséget is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását