2024. május 8. - Mihály

Magyar szobornak keresnek a franciáknál helyet a csehek

Jan Palach, a Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállása elleni tiltakozásul magát Prágában felgyújtó cseh diák szobrának keres helyet Franciaországban a párizsi cseh nagykövetség. A szobrot, amelynek kicsinyített mása a prágai Jan Palach középiskola előtt
2008. június 9. hétfő 20:36 - Hírextra
Beck András barátainak franciaországi köre néhány éve a szobrot a Cseh Köztársaságnak ajándékozta. Miután Prágában már áll a Palach-szobor kicsinyített mása, amely a csehek szerint jobban kifejezi a megszállás ellen 1969 januárjában tűzhalállal tiltakozó egykori diáknak cselekedetének a lényegét, mint a felajánlott alkotás, - s ráadásul Palachnak több más emlékműve és táblája is van Moldva-parti metropoliszban - , a csehek most Franciaországban keresnek helyet a szobornak. Javaslatukat azzal indokolják, hogy Olaszországtól, Nagy-Britanniától vagy Luxemburgtól eltérően ott még nincs emlékműve Palachnak.

A csehek most abban reménykednek, hogy az ügy megoldását elősegítheti Nicolas Sarkozy francia államfő jövő hét eleji csehországi látogatása, akinek várhatóan ezt az ügyet is megemlítik.

Sarkozy vasárnap utazik Prágába, és ott hétfőn cseh-francia stratégiai partnerségi megállapodást ír alá, valamint találkozik a négy visegrádi ország kormányfőjével, akik közt ott lesz Gyurcsány Ferenc is. Fischer megjegyezte: a baráti kör nem most, hanem akkor ajánlotta fel a Palach-szobrot Csehországnak, amikor Sarkozy még nem volt államfő.

A nagykövet szerint a Palach-szobor 3,5 méter magas, így urbanisztikai szempontból sem könnyű megfelelő helyet találni neki bármelyik városban, hiszen jelentősen módosítja a panorámát.

Beck András (1911-1985), magyar származású képzőművész 1948-tól élt Franciaországban. Több elismert expresszionista stílusú szobor és arckép készítője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását