2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egy kevés valcer, egy kis bor és nagyon sok életöröm

Az osztrák fővárosban hetvenhárom évvel ezelőtt tartották az első hivatalos állami Operabált, amely azóta szinte fogalommá vált szerte Európában.
2008. január 31. csütörtök 12:09 - Hírextra
Az 1935. január 26-án megrendezett estély botránnyal végződött, miután kiderült, hogy a 4000 vendég közül több mint százan hamisított belépőkkel vettek részt rajta, az átlagosan 25 schillingbe kerülő belépőt 12,5 schillingért vásárolták meg kéz alatt. Kitudódott az is, hogy a bálon Hennessy-címkéket ragasztottak a konyakosüvegekre, amelyekben csak alkoholos "pancsolmány" volt. Igaz, a vendégsereg jótékonykodott is: ötvenezer schilling "téli segélyt" gyűjtött össze a város szegényeinek megsegítésére.

Valójában az első - igaz, nem "államinak" tekintett, ám I. Ferenc József császár által engedélyezett - bált még 1877. december 11-én Hofopern-Soirée néven tartották a Staatsoperban. Az azóta eltelt 128 évben csaknem annyiszor mondták le, ahányszor megtartották. A Németország által megszállt országban a birodalmi kormány utasítására 1939-ben, a második világháború előestéjén rendezték meg a hosszú ideig utolsó Operabált. Csak tizenhét év elteltével, a háborúban megrongálódott Staatsoper újjáépítését követően, 1956. február 9-én hangzott fel újból a "Mindenki keringőre!" felhívás. Legutóbb pedig 1991-ben az Öböl-háború miatt fújták le a rendezvényt. Az osztrák sajtó egyébként még azt is elismeri, hogy az operabál tulajdonképpen nem is bécsi találmány, sokkal inkább a párizsi Bal de l'Opera mintájára tartott rendezvény, amelyet 1717-ben rendeztek meg először.

A bál fénye és varázsa azonban nem sokat változott hetvenhárom év óta, hiszen olyan különleges alkalomról van szó, amikor összegyűlnek az egykori császárváros és a nagyvilág előkelőségei: uralkodók, hírességek, filmcsillagok, vezető politikusok és pénzmágnások százai táncoltak már a rangos társadalmi eseményen. "Színek és muzsika bódulata, a legelbűvölőbb hölgyek szépségparádéja. Előkelő vendégek. Túláradó jókedv: némileg szertartásos vidámság, amely négyezer szerencsés embert összeköt. Egy kevés valcer, egy kis bor és nagyon sok életöröm. Sugárzó órák, fénylő éjszaka - Operabál Bécsben" - írta annak idején a Neue Wiener Journal.
A tudósítás azonban akár ma is születhetett volna, erre az estére mintha valóban megállna az idő a Ringen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását