2024. április 16. - Csongor

Májustól UV-előrejelzés

Elindítja UV-sugárzás előrejelzését május elsejétől az Országos Meteorológiai Szolgálat. Erős ultraibolya sugárzás esetén riasztást ad. Az UV-előrejelzés és a védekezési tanácsok a www.met.hu, a www.napsugarzas.hu és a www.voroskereszt.hu című honlapokon
2008. április 29. kedd 21:29 - Hírextra

"Új típusú riasztási rendszert vezetünk be idén, azzal a céllal, hogy az átlagemberek is jobban meg tudják becsülni milyen veszélynek vannak kitéve a napon" - mondta a távirati irodának Bozó László, Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 24 órával előre jelzi az országos viszonylatban nagyon erős UV-sugárzást. Ennek erősségét a ma már egész Európában egységesen használt úgynevezett UV-indexszel jelöli. Az értékeket kategóriákra osztották, úgy mint gyenge, mérsékelt, közepes, erős és nagyon erős. Az erős kategória eddig 7,0-es értéknél kezdődött, a nagyon erős pedig 9,0-esnél. Idén a szakemberek a magyarországi viszonyoknak megfelelően módosították a korábbi kategóriákat. A riasztást 7,5-ös, nagyon erős értéknél adja ki az OMSZ. Ezt az értéket egy emailben automatikusan továbbítja az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének, sajtóközlemény formájában a médiának és annak a szakmai csoportnak is, amely kedden mutatkozott be a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Antal Z. László, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének szociológusa az MTI-nek elmondta: jeles kutatókból, orvosokból, biológusokból, látszerészekből, meteorológusokból áll a szakértői csapat, amely a hatékony védelemre történő felkészülést tűzte ki célul.

"A UV-riasztással nem elriasztani szeretnénk az embereket a naptól, hanem felhívni a figyelmüket a veszélyforrásra" - tette hozzá Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa. A szakemberek azt javasolják, hogy a lakosság kövesse figyelemmel az UV-előrejelzést. Ha azt látják, hogy az UV-index erős, akkor húzódjanak árnyékos helyre és kerüljék a tűző napot. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor viseljenek kalapot, napszemüveget és használjanak magas faktorszámú naptejet.

Páldy Anna hangsúlyozta: a gyermekeket fokozottan óvni kell a káros napsugárzástól. A szabadban dolgozók egészségének védelme pedig a munkáltatók feladata is. Ügyelni kell továbbá arra, hogy bizonyos gyógyszerek napsugárzás hatására kellemetlen, fájdalmas, leégésszerű tüneteket okozhatnak, ezért a betegek olvassák el az orvosság tájékoztatóját.
"1995 óta végzünk UV-sugárzás-előrejelzést. A tavalyi adatok szerint május 1. és szeptember 30. között 39 alkalommal adott UV-riasztást az OMSZ. Ez a korábbi évek adatainál magasabb volt - mondta a távirati irodának Tóth Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását