2024. április 16. - Csongor

Spermadonor kerestetik Kínában

Közel ötezer gyermektelen kínai házaspár keres spermadonort a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban, 80 százalékuk azonban a megfelelő alany hiányában hosszú várólistára kerül. A spermaadoményzozók hiánya az utóbbi évek jelensége az ázsiai országba
2008. április 28. hétfő 19:10 - Hírextra
Kínában a férfiak nemzőképtelensége egyre súlyosabb problémát jelent, minden hatodik kínai házaspár fogantatási problémákkal küszködik, egyharmaduknál a spermiumok rendellenessége vagy teljes hiánya miatt nem sikerül a gyermekvállalás.

Az ilyen pároknál az anonim donorral történő mesterséges megtermékenyítés lehet a megoldás. A kuangtungi családtervezési kórház spermabankjához forduló pároknak azonban csalódniuk kell, donorok hiányában több ezren kerülnek várólistára.

"2001 óta közel ötezer házaspár adta be igényét, ám közülük eddig ezer szülőnek sikerült megfelelő spermadonort találni" - mondta Tang Li-hszin (Tang Lixin) az intézmény igazgatója.

A spermabank jelenleg csak néhány ezer minősített donorral rendelkezik, mert az utóbbi néhány évben az adományozott spermiumoknak mindössze 28 százaléka volt alkalmas a mesterséges megtermékenyítésre.

A nemzetközi sztenderd szerint a nemzőképes férfiaknál minimum 20 millió ivarsejt található egy milliliternyi mintában, ahhoz hogy valaki donor lehessen, ennek a számnak el kell érnie a milliliterenkénti 60 millió ivarsejtet, így sok lehetséges donor már ekkor kiesik rostán - magyarázta Tang.

Egy kínai országos felmérés szerint Sanghajban a donorok közül mindössze 21 százalék volt alkalmas. Pekingben még ennél is rosszabb az arány: a leadott minták 15 százaléka használható mesterséges megtermékenyítésre. Tang szerint főként az alkohol és a dohányzás befolyásolja a spermiumok minőségét.

A genetikai sokféleség fenntartása érdekében minden donor csak egyszer adhat mintát, ez is jelentősen csökkenti a felhasználható spermiumok számát. A szülőknek pedig általában magas elvárásaik vannak, az egyik, donorra váró harminc év körüli pár legalább 180 centiméter magas, intelligens, jóképű, nem dohányzó és alkoholt is alig fogyasztó donort keres.

A várakozással töltött évek után az elvárások is alábbhagynak, a legfontosabb, hogy egészséges, és az apa vércsoportjával egyező donort találjanak.

A kínai szabályok szerint a donorok krónikus betegségektől, valamint a családban örökletes genetikai betegségektől mentes, 22 és 45 év közötti egyének lehetnek. A kínai spermabankok ajánlása szerint az sem árt, ha a donor vércsoportja a gyermeket váró házaspár egyik felével azonos. Néhányan elmondják gyermekeiknek, hogy miként születtek, sokan viszont az igazat örökre titokban tartják. Az azonos vércsoporttal a későbbi félreértések megelőzhetők - tette hozzá az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását